Advertentie

Europese beurzen zakken meer dan 2,5 procent

De Europese aandelenindexen vielen meer dan 2,5 procent terug. 'De beursdaling is nog niet voorbij', zegt een pensioenfondsbeheerder. De vrees, dat de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt de hele economie in gevaar zullen brengen, wordt groter. Vooral de Europese bankaandelen leverden fors in.

(tijd) De Stoxx50 verloor 2,9 procent tot 3.504,87 punten. De index telde 49 dalers. Enkel Carrefour boekte winst.

De financiëledienstengroep HBOS verloor 5,8 procent tot 1.017 pence. Deutsche Bank en AXA zakten 5,1 procent. UBS liet 3,9 procent liggen op 67,5 Zwitserse frank. UBS is gedagvaard door de financiële regelgevers van Massachusetts omdat het positieve rapporten schreef over subprime-hypotheekverschaffers. Royal Bank of Scotland is eigenaar van Citizens Financial Group in de VS en verloor 4,5 procent tot 1.955 pence.

HSBC Holdings haalde in het tweede halfjaar van het vorige boekjaar 87 procent minder winst in de Verenigde Staten door het probleem met slechte hypotheekleningen. Het aandeel zakte 2,5 procent tot 884,62 pence.

De Britse levensverzekeraar Legal & General meldde dat zijn winstmarges dit jaar zullen dalen door de scherpere concurrentie. Analisten reageren voorts ontgoocheld omdat het bedrijf geen plannen heeft om kapitaal aan de aandeelhouders uit te keren. Het aandeel zakte 3,7 procent tot 147,98 pence.

Carrefour was de enige stijger binnen de Stoxx50 en won 1,3 procent tot 53,29 euro. Morgan Stanley verhoogde zijn advies voor de supermarktketen tot overweight. Het beurshuis gaat er van uit dat de instap van Bernard Arnault in het kapitaal een positief effect zal hebben op de prestaties van het bedrijf.

JC Decaux, de tweede grootste verkoper van buitenhuisadvertenties, verloor 2,9 procent tot 21,71 euro nadat het bedrijf de analistenverwachtingen miste voor zijn resultaten over het voorbije boekjaar. De nettowinst steeg tot 201,1 miljoen euro, daar waar analisten hadden gerekend op 209,9 miljoen euro. 'Voor Decaux wordt het moeilijker om nieuwe contracten binnen te halen', zegt een analist.

Iliad, de op één na grootste Franse aanbieder van breedbandinternet, zakte 5,4 procent tot 72,62 euro. De operationele winst steeg vorig jaar met 69 procent, maar dat was minder dan verwacht.

Ascom Holding, producent van noodradiosystemen, verloor 7 procent tot 19,35 Zwitserse frank, nadat het bedrijf bekend maakte dat de nettowinst over 2006 was teruggelopen tot 17,1 miljoen Zwitserse frank tegen 144,8 miljoen in 2005.

Endemol steeg 0,1 procent tot 21,66 euro. Mediaset, het televisiebedrijf van Silvio Berlusconi, zegt dat het mogelijk een bod gaat uitbrengen op de maker van, onder andere, Big Brother.

Aandelen van onlinegoktenten zaten in de lift. PartyGaming steeg 16,3 procent. Een topverantwoordelijke liet tijdens een gesprek met de Financial Times verstaan dat een wet, die beperkingen oplegde voor onlinegokken in de VS, mogelijk teruggeschroefd wordt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud