Europese beurzen zesde dag op rij hoger

De Europese beurzen gaan dinsdag voor de zesde handelsdag op rij hoger. Eerder vanochtend gingen ook al de Aziatische beurzen met winst de dag uit. Het sentiment wordt gestut door beter dan verwachte cijfers van onder meer Marks & Spencer en een forse renteverlaging door de Australische centrale bank. De markt hoopt dat ook de ECB donderdag fors het mes in de rente zal zetten.

(tijd) - Rond 11.20 uur wint de Stoxx50 1,3 procent tot 2.370,43 punten. De Eurostoxx50 doet er 1,8 procent bij tot 2.657,64 punten. De nationale indices boeken winsten van 0,9 procent in Londen tot 2,3 procent in Amsterdam.

Marks & Spencer veert 8,9 procent op tot 241,27 pence. De grootste kledingretailer in het Verenigd Koninkrijk boekte over het derde kwartaal een nettowinst van 223,2 miljoen pond. Daarmee deed het bedrijf duidelijk beter dan de gemiddelde analistenverwachting van 211 miljoen pond.

Ook chemiebedrijf Clariant kwam met beter dan verwachte resultaten. Het bedrijf heeft recent een aantal fabrieken gesloten en de prijzen verhoogd in een poging om de stijgende grondstoffenprijzen op te vangen. Die strategie werpt haar vruchten af. De nettowinst over het derde kwartaal kwam uit op 75 miljoen Zwitserse frank, beter dan wat analisten hadden voorspeld. Het aandeel schiet 14 procent hoger tot 8,32 Zwitserse frank.

De financiële aandelen boeken winsten dankzij de verdere afkoeling van de interbankenrente. Vanochtend waren het vooral de tarieven in Azië die fors lager gingen. Zowel de Hibor in Hong Kong, de Sibor in Singapore en de Tibor in Tokio namen een duik. Societe Generale koerst 6,4 procent hoger tot 45,05 euro en Barclays wint 3,7 procent tot 177,90 pence.

Er zijn ook verliezers in de financiële sector. Zo kijkt Royal Bank of Scotland aan tegen een verlies van 6,4 procent op 61 pence. Het verlies komt er nadat de bank liet weten dat het voor 206 miljoen pond verliezen gaat afschrijven over het derde kwartaal. Die afschrijvingen gebeuren volgens nieuwe, soepelere boekhoudregels.

Andere verliezers worden gestuurd door analistenrapporten. Zo verliest Suez Environnement 1,8 procent tot 15,66 euro na een adviesverlaging bij Goldman Sachs.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud