Europese beurzen zetten eindejaarsrally verder

©BLOOMBERG NEWS

De Europese beurzen konden dinsdag voor de zesde dag op rij hoger sluiten. De winsten bleven al bij al beperkt, maar ze bleken wel genoeg om de Londense Footsie naar het peil van voor de val Lehman Brothers te trekken. Londen is daarmee de eerste beurs onder de grote economische mogendheden die het Lehman-debacle heeft verteerd.

(tijd) - De EuroStoxx 50 sloot 0,3 procent in de plus tot 2.992,08 punten. De Stoxx600 deed het nog beter, met een winst van 0,4 procent. Daardoor zit de brede index nog steeds op schema voor de grootste stijging op jaarbasis in een decennium.

Sinds begin dit jaar dikte de Stoxx600 onder impuls van bodemrenten en miljardeninjecties in de economie al zo'n 28 procent aan. In Parijs wint de CAC40 0,2 procent. De Amsterdamse AEX doet er 0,3 procent bij, terwijl Frankfurt ter plaatse trappelde. De Londense Footsie was de uitblinker, met een winst van 0,65 procent.

Het waren de gronstoffenwaarden die de Footsie het meest inspireerden. De metaalprijzen zaten in de lift. De koperprijs klom dinsdag zelfs tot het hoogste niveau in 15 maanden. Aandelen als Lonmin (+4%) en Antofagasta (+3,3%) plukten de vruchten.

Verder viel de koerssprong van Q-Cells op in Frankfurt. De specialist in zonnecellen sprong bijna 12 procent hoger tot 11,12 euro, nadat CEO Charles Anton Milner in het Duitse Handelsblatt zei dat zijn bedrijf in 2010 winstgevend zou zijn.

In Ierland won Aer Lingus 4,7 procent tot 60,02 euro. Volgens de krant The Daily Mail is Ryanair van plan een derde bod uit te brengen op zijn land- en sectorgenoot. De voorbije jaren probeerde Ryanair-baas Michael O'Leary tot tweemaal toe de maatschappij in te lijven. Hij verwierf daarbij een belang van 30 procent in de groep.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud