Europese beurzen zetten hun klim voort

De Europese beurzen breiden een vervolg aan de stijging van de afgelopen dagen. De pan-Europese Stoxx600-index (+0,5% tot 246 punten) ging voor de derde dag op rij hoger.

(tijd) - Het herwonnen optimisme over de wereldeconomie voedt de risicoappetijt van de beleggers, wat de dollar naar een nieuw dieptepunt (1,4767 dollar per euro) van de afgelopen twaalf maanden stuurde. Een beter dan verwacht cijfer over de verwerkende nijverheid in en rond de Amerikaanse stad Philadelphia gaf de beurzen een zetje.

De Euro Stoxx50 eindigde 0,5 procent hoger op 2.898 punten. Ook Frankfurt, Londen en Parijs boekten een bescheiden winst.

In Amsterdam won AEX-zwaargewicht Philips 2,5 procent tot 17,65 euro. JPMorgan wakkerde de speculatieve interesse rond het aandeel aan. Het beurshuis riep in een update de elektronicagroep op haar afdeling consumentenelektronica te verkopen en de verlichtingsafdeling te verzelfstandigen.

De bouwsector profiteerde dan weer van een koopadvies van het Franse beurshuis Exane. Saint-Gobain steeg 2,9 procent naar 35,21 euro.

In Ierland heerst opluchting nu er een akkoord is om voor miljarden euro's toxische activa van banken, vooral vastgoedleningen, naar een 'bad bank' te versluizen. Allied Irish Banks spurtte 31,1 procent hoger naar 3,45 euro, voor Bank of Ireland was er 18,6 procent winst tot 3,40 euro. De Europese bankaandelen werden gemiddeld 1,4 procent duurder. Zij tekenden voor de helft van de stijging van de Stoxx600-index.

CP

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud