Europese beurzenhouden lichte winst over

(tijd-nieuwslijn) - De Europese indices hielden bij het slot een lichte winst over. De eerder op de dag opgebouwde winsten verkleinden geleidelijk onder druk van de lagere opening in Wall Street. Beleggers namen de koersdalingen van vorige week te baat om weer in te stappen. Vooral energiebedrijven en mijnbouwgroepen trokken de kar door de verwachting dat de sterke Chinese vraag naar grondstoffen zal aanhouden. De olieprijzen zetten na de korte pauze op vrijdag hun eind september begonnen daling verder.

Vrijdag sloot in New York de WTI-future 0,8% hoger op USD 61,84, maar maandag ging er weer 0,7% af tot USD 61,35. In Londen eindigde de Brent-future 1,4% hoger op USD 59,30, maar speelde daar maandag weer 1,2% van kwijt op USD 58,50.

In Frankrijk steeg de industriele productie in augustus met 0,8% gestegen ten opzichte van juli. Dat was licht beter dan de verwachte toename met 0,7%.

De euro daalde 0,64% tot USD 1,2052. Beleggers vrezen er voor dat de nieuwe Duitse coalitieregering onder leiding van de nieuwe bondskanselier Angela Merkel er hard voor zal moeten vechten om belastingverlagingen en wijzigingen aan de arbeidswetgeving er door te krijgen. Ze menen dat Merkel veel toegevingen zal moeten doen om de sociaaldemocraten van Schroeder tevreden te stellen.

De DJ Stoxx50 sloot 0,2% hoger op 3.212,69 punten. De index telde 28 stijgers en 19 dalers, 3 aandelen waren onveranderd. De DJ EuroStoxx50 won 0,2% tot 3.381,17 punten en de Euronext100 steeg 0,1% tot 769,43 punten. Bij de nationale indices sloot alleen Amsterdam (-0,1%) met verlies. Frankfurt steeg 0,3%, Parijs en Londen wonnen 0,2%. Het rendement op de Duitse bund daalde 1,3 basispunten tot 3,164%.

Rio Tinto was de grootste stijger in de index met een winst van 2,2% op 2.284 pence. Allianz volgde met een vooruitgang van 2,2% tot EUR 114,60, terwijl Aviva er 1,7% bij kreeg op 621,5 pence. DaimlerChrysler stond onderaan met een verlies van 1,6% op EUR 42,62.

De mijnbouwgroepen verloren vorige week terrein en daarop bevestigde UBS zijn overweight-advies. BHP Billiton, 's werelds grootste mijnconcern, steeg 1,8% tot 840 pence en Xstrata kreeg er 2,6% bij tot 1.430 pence. Bijkomende redenen voor de koerswinst waren de prijzen van koper en goud, die respectievelijk tot een nieuwe recordhoogte en het hoogste peil in 18 jaar zijn geklommen.

De autoproducenten verloren terrein nadat Delphi, de grootste Amerikaanse producent van auto-onderdelen, twee dagen geleden uitstel van betaling aanvroeg. Delphi zag zich verplicht bescherming tegen zijn schuldeisers aan te vragen omdat de vakbonden weigerden toegevingen te doen en General Motors, zijn vroegere moederbedrijf, het verzoek om hulp afwees. BMW daalde 0,5% tot EUR 38,56. Volkswagen was met een verlies van 2,1% op EUR 48,74 de grootste daler in de Dax-index. De raad van toezicht van Volkswagen kwam maandag voor het eerst bijeen sinds Porsche de grootste aandeelhouder is geworden. De sportwagenbouwer zei op 7 oktober dat hij 18,53% van de aandelen Volkswagen in handen had.

Ericsson bleef uiteindelijk onveranderd op SEK 28. Volgens Mail on Sunday staat Ericsson op het punt de Britse producent van telecomuitrusting Marconi over te nemen voor GBP 1,3 miljard. Marconi ontkende maandag besprekingen met Ericsson te voeren en deed het bericht af als een gerucht. Het aandeel maakt niettemin een sprong van 9,3% tot 337 pence. In dezelfde sector steeg Nokia 0,8% tot EUR 13,87. In de Financial Times van zaterdag verscheen een gezamenlijk interview met Jorma Ollila, de topman van Nokia die binnenkort terugtreedt, en zijn opvolger Olli-Pekka Kallasvuo. Daarin zei Ollila te verwachten dat de sterke vraag naar mobiele telefoons ook volgend jaar zal aanhouden, onder meer dankzij het Midden-Oosten en Afrika.

De Franse nutsgroep Suez start vandaag met haar bod op de aandelen Electrabel die ze nog niet in haar bezit heeft. Om het bod van circa EUR 10 miljard te financieren voerde Suez een kapitaalverhoging van EUR 2,37 miljard door. Suez sloot 0,8% lager op EUR 23,83. In Brussel daalde Electrabel 0,2% tot EUR 416,3.

Euronext steeg 0,41% tot EUR 35,25. Diverse aandeelhouders van de beursuitbater hebben topman Francois Theodore gewaarschuwd dat ze zijn ontslag zullen eisen als hij doorgaat met zijn bod op de London Stock Exchange. Bij Deutsche Boerse leidde een aandeelhoudersopstand in mei tot het ontslag van CEO Werner Seifert.

Dominique Perben, de Franse minister van Transport, bevestigde zondag dat het nog steeds de bedoeling van de regering is de privatisering van de beheerders van autosnelwegen voor het einde van het jaar te realiseren. Vrijdag werd de tweede ronde van de operatie gelanceerd, waarbij de kandidaten die de hoogste biedingen hebben ingediend tot 7 november de tijd krijgen om een vast bod te doen. ASF (Autoroutes du sud de la France) steeg 1% tot EUR 47,5 en Sanef (Societie des autoroutes du Nord et de l'Est de la France) klom 1,8% tot EUR 51,40.

In Amsterdam werd de handel in Versatel hervat. Die was op 7 oktober opgeschort toen de biedperiode waarin aandeelhouders hun aandelen Versatel konden aanbieden aan de Zweedse telecomoperator Tele2 afliep. Maandagochtend bleek dat 74% van de aandelen werd aangeboden, zodat Tele2 zijn bod van EUR 1,34 miljard op Verstatel gestand doet. Net voor de opschorting van de handel noteerde Versatel tegen EUR 2,17; maandag kwam er 2,3% bij tot EUR 2,22.

In Parijs moest CapGemini 1,3% prijsgeven tot EUR 30,9. Het computerdienstenbedrijf maakte vrijdagavond laat bekend zijn COO Pierre Danon te hebben ontslagen. Danon kwam pas zeven maanden geleden bij CapGemini in dienst en werd als het brein gezien achter de herstructurering van de verlieslatende Noord-Amerikaanse activiteiten. Le Figaro berichtte dan weer dat Danon voorzitter zou worden bij Accor. Het aandeel Accor won hierop 3,1% tot EUR 43,57.

Bij de verliezers was de online-goktent PartyGaming terug te vinden. Het aandeel zakte 11,25% tot 71 pence. De topman van Empire Online waarschuwde dat de markt voor het online gokken in het derde kwartaal quasi geen groei te zien gaf.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud