Advertentie

Europese financials schitteren

De Europese beurzen eindigden maandag met aanzienlijke winsten. Overnameberichten en -geruchten blijven binnenstromen. In de voorbije tien sessies zakte de Stoxx50 slechts één keer. Maandag steeg die index 1,3 procent tot 12.722,08 punten, het hoogste peil sinds de zomer van 2001. De financiële sector stond volop in de belangstelling, doordat de interesse voor ABN AMRO steeds groter wordt.

(tijd) ABN AMRO steeg 5,7 procent tot 35,58 euro, een record. ABN AMRO publiceerde maandagochtend de resultaten van het eerste kwartaal van 2007. Dit is vroeger dan oorspronkelijk bepaald. Het bestuur wil daarmee naar eigen zeggen 'volledige openheid verschaffen' in het kader van de overnamestrijd rond de Nederlandse bankgroep. Uit de resultaten blijkt dat ABN AMRO tijdens het eerste kwartaal een nettowinst van 1,3 miljard euro boekte, 31 procent meer dan vorig jaar. Daarmee zit de bank ver voor op zijn jaardoelstellingen. 'De bank wil duidelijk maken dat elk overnamebod deze sterke cijfers moet weerspiegelen', begrijpt een analist.

Vrijdagavond raakte bekend dat Royal Bank of Scotland (RBOS) samen met Santander Central Hispano en Fortis toenadering hebben gezocht om 'verkennende gesprekken' op te starten over de overname van ABN AMRO. Daarmee verhogen ze de druk op de exclusieve onderhandelingen tussen ABN AMRO en Barclays, die deze week aflopen. 'Een optimaal consortium kan meer dan 45 euro per aandeel neertellen', klinkt het in de markt.

RBOS steeg 2,4 procent tot 2.071 pence, Santander 0,9 procent tot 13,92 euro. Fortis zakte 1,2 procent. Barclays boekte een winst van 1,7 procent tot 756 pence.

Iberia klom 3 procent tot 4,11 euro. Apax Partners is op zoek naar mogelijke partners, onder andere British Airways, om samen een bod uit te brengen op de Spaanse luchtvaartgigant. British Airways verloor 0,6 procent tot 514,12 pence. Deutsche Lufthansa liet verstaan dat de overnameprijs te hoog is en dat het daardoor niet langer geïnteresseerd is.

Alitalia ontving maandag voorstellen voor de toekomst van de maatschappij. De Italiaanse overheid en adviseur Merrill Lynch willen de huidige lijst kopers snel inkorten. Het aandeel Alitalia steeg 2,4 procent.

Philips steeg 5,5 procent tot 30,96 euro, de hoogste koers sinds juni 2002. De eerstekwartaalwinst van de consumentenelektronicagroep steeg tot 875 miljoen euro na de verkoop van haar belang in Taiwan Semiconductor Manufacturing. Een jaar eerder bedroeg de winst 160 miljoen euro. 'De winstmarge op de verkoop van huishoudelijke apparatuur en lampen was zeer hoog. Het bedrijf is goed bezig, maar ik zou wel wat meer omzetgroei zien', reageerde een analist. De omzet daalde 2,8 procent tot 6 miljard euro.

Hennes & Mauritz (H&M) ging 2,3 procent hoger tot 440 Zweedse kronen. De omzet van de winkels die al minstens een jaar open zijn, steeg in maart met 17 procent, de snelste groei van de voorbije 15 maanden. Analisten rekenden op amper 10 procent groei. H&M dankt de sterke cijfers aan het warme weer en het succes van de kledinglijn die popster Madonna ontwierp.

Metro won 5,1 procent tot 55,53 euro na een zeer positief rapport van het Zwitserse beurshuis Credit Suisse.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud