Advertentie

Europese indexen kiezen voor weg omhoog

De toonaangevende Europese beursindexen staan donderdagvoormiddag op lichte winst. Financiele waarden staan bovenaan, in afwachting van de kwartaalcijfers van de Amerikaanse bank JPMorganChase. Ook grondstofgerelateerde aandelen presteren goed. Zelfs de rampzalige kwartaalcijfers van de Finse telecomreus Nokia krijgen het sentiment niet stuk. Voorbeurs kwamen het Franse Danone en het Zwitserse Roche met cijfers.

(tijd) - Omstreeks 12.20 wint de EuroStoxx50 0,9 procent, net als de Stoxx50. Alle Europese beurzen staan op winst, Londen (+0,8%) stijgt het meest door de zware weging van de financials en, in mindere mate, de mijnbouwers.

Zo stijgen Royal Bank of Scotland en Lloyds Banking TSB elk meer dan 6 procent. Ook Barclays wint ruim 5 procent. Elders in Europa zijn de winsten voor de financials kleiner. Ook de mijnbouwers Xstrata (+5,4%), Kazakhmys (+4,8) en Vedanta (+4,7%) winnen fors.

Vreemd genoeg vergroten de indexwinsten na de kwartaalupdate van het Finse Nokia. Het aandeel zelf stijgt 9 procent. De gsm-producent heeft in de eerste drie maanden van het jaar een nettowinst van 122 miljoen euro gehaald. Dat is tien keer minder dan de 1,22 miljard euro van dezelfde periode in 2008. Analisten hadden op een daling met 80 procent tot 232 miljoen euro gerekend. CFO Rick Simonson zei in een interview met Bloomberg dat het nog de vroeg is om te bepalen of de gsm-markt aan het uitbodemen is. Hij ziet wel een betere zichtbaarheid in het tweede kwartaal. De gsm-bouwer verwacht stabiele tot licht hogere volumes in het tweede kwartaal, terwijl het marktaandeel moet toenemen.

Roche Holding heeft in het eerste kwartaal van 2009 de omzet met 7 procent zien stijgen tot 11,6 miljard Zwitserse Frank, van 10,86 miljard Zw.Fr. een jaar eerder. De omzet werd gedreven door de portfolio van medicijnen tegen kanker. Het aandeel wint 2,5 procent tot 158 Zw.Fr. Andere farmareuzen zoals Sanofi-Aventis (-0,6%) en GlaxoSmithKline (-0,8%) staan op licht verlies.

Het Franse Danone zag zijn omzet in het eerste kwartaal met 2,3 procent terugvallen tot 3,67 miljard euro. Die daling is scherper dan analisten verwacht hadden. Danone herhaalt wel zijn doelstellingen voor winst- en omzetgroei voor het volledige boekjaar, waardoor het aandeel in Parijs met 1 procent stijgt tot 37,50 euro.

Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud