Europese indices eindigen met licht verlies

De beurs van Frankfurt ©AFP

De Europese aandelenbeurzen zijn gemengd gesloten. De forse renteverlaging die de Chinese centrale bank doorvoerde had een meer dan positief effect op de grondstoffensector. Sombere macrocijfers uit de VS overschaduwden echter de beursdag.

De Europese aandelenmarkten stonden geruime tijd op stevige verliezen. Het herstelplan dat de Europese Commissie lanceerde om 200 miljard euro in de economie te injecteren kon aanvankelijk weinig soelaas bieden. Het was wachten op de opening van Wall Street voor een licht herstel. Nochtans maakten tegenvallende cijfers uit de VS duidelijk dat de Amerikaanse economie allesbehalve uit de recessiezone is. Zo nam de gezinsconsumptie in oktober af met 1 procent, de grootste daling in 7 jaar. Daarnaast wijst een terugval van de kerninflatie erop dat een deflatiescenario reëel wordt.

De autowaarden kenden een opmerkelijk herstel. PSA Peugeot Citroen spurtte in Parijs 6,7 procent hoger tot 14,91 euro, terwijl Renault met 5,9 procent steeg tot 17,88 euro. De Franse president Nicolas Sarkozy kondigde een herstelplan aan voor de zwaar getroffen autoindustrie.

Dat de sector het zwaar te verduren krijgt, bewijzen ook de nieuwste cijfers die Porsche woensdag vrijgaf. Als gevolg van de crisis draaide de autobouwer een 15 procent lagere omzet tussen augustus en november. Porsche wil bovendien zijn productie verlagen, en besloot ook voorlopig zijn belang in Volkswagen niet op te trekken tot boven de 50 procent. Maar beleggers hadden meer oog voor een mogelijk herstelplan voor de autosector. Porsche verloor 0,5 procent tot 52,49 euro. Daimler steeg in Frankfurt 2,1 procent, Volkswagen schreef er zelfs 21,6 procent bij tot 310 euro.

De forse renteverlaging met 108 basispunten, de grootste renteknip in 11 jaar, die de Chinese centrale bank woensdag doorvoerde was goed nieuws voor grondstoffenwaarden. De markt hoopt dat de vraag naar grondstoffen zal stijgen wanneer de Chinese economie terug aanzwengelt. Vooral mijnbouwers BHP Billiton (-4,4%) en Anglo American (+1%) konden hiervan profiteren. Ook de staalsector ging hoger, ArcelorMittal won zelfs 6,2 procent op het Damrak.

De energiesector stond aan de andere kant van de tabellen nu de inkomsten van GDF Suez (-4,3%) in Frankrijk onder druk staan. Ook andere nutswaarden gingen fors lager. In de Stoxx600 was de nutssector de grote verliezer.

In Londen werd de handel in de supermarktgroep Woolworths opgeschort. De honderdjarige retailer staat op de rand van de afgrond en voert momenteel in allerijl gesprekken over de verkoop van bepaalde participaties om voldoende geld op te halen om de lonen van deze maand uit te betalen. De groep onderhandelt momenteel over de verkoop van zijn retailpoot, die 840 winkels telt en van zijn belang van 40 procent in het mediabedrijf 2Entertain.

SD/PS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud