Europese indices fors hoger

(tijd-nieuwslijn) - Op de laatste handelsdag voor de paasvakantie beleefden de Europese beurzen al een echte hoogdag. De markten veerden sterk op toen bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in maart veel sterker is gegroeid dan verwacht. Dat lijkt er op te wijzen dat het economisch herstel zich nu ook in extra banen begint te vertalen. Bedrijven die sterk op de Amerikaanse markt zijn aangewezen, boekten stevige winsten. De DJ Stoxx50 kende zijn grootste stijging sinds november.

In de Verenigde Staten kwamen er in maart 308.000 banen bij, de agrarische sector niet meegerekend. Analisten gingen slechts uit van een toename met 100.000. Anderzijds steeg de werkloosheidsgraad van 5,6% in februari tot 5,7% in maart, maar aan dit cijfers werd nauwelijks belang gehecht. Marktpartijen wezen er op dat met de nieuwe jobs het ontbrekende puzzelstukje van het economisch herstel in ingepast. De euforie hierover overstemde de terreurvrees, die werd aangewakkerd na de ontdekking van explosieven langsheen de hogesnelheidslijn tussen Madrid en Sevilla.

De DJ Euro Stoxx50 ging de dag uit met een winst van 2,3% tot 2.885,08 punten. De DJ Stoxx50 steeg 1,8% tot 2.742,54 punten. Binnen de Stoxx50 waren er 49 stijgers, geen dalers en 1 onveranderd aandeel. De Euronext100 won 1,8% tot 638,59 punten. Bij de individuele beurzen liepen de winsten op tot meer dan 2% in Frankfurt (+2,1%) en Amsterdam (+2,35%). Parijs boekte 1,9% winst, Londen moest het stellen met 1,2%. Omstreeks 18.30 uur verzwakte de euro tegenover de dollar met 2,38 cent tot USD 1,2127.

Het hernieuwde vertrouwen in de Amerikaanse economie leverde bedrijven die belangrijke activiteiten in de VS hebben, mooie koerswinsten op. De Nederlandse verzekeraar Aegon, die meer dan de helft van zijn omzet in de VS draait, steeg 6% tot EUR 11,26 en was daarmee het best presterende aandeel in de Stoxx50. ING Groep steeg 4,6% tot EUR 18,94, Nokia 4% tot EUR 17,40 en Philips 3,8% tot EUR 24,80. Nokia is voor 15% van zijn omzet afhankelijk van de VS, Philips voor een kwart. Rond Philips was er nog meer gunstig nieuws. SNS Securities verwacht dat de beursgang van de platte beeldbuizen-joint venture LG.Philips LCD ergens in de komende weken wordt aangekondigd. De omstandigheden voor een beursgang kunnen volgens het beurshuis niet beter zijn, getuige de koerssprong van beursgenoteerde sectorgenoten de afgelopen maanden. De marktwaarde van LG.Philips LCD wordt op zo'n EUR 12 miljard geraamd.

De technologieaandelen hebben de laatste 10 dagen een opstoot gekregen, nadat ze in de twee weken na de aanslagen in Madrid naar hun laagste peil van het jaar waren gezakt. Naast Nokia ging ook Ericsson weer fors vooruit, met 2,7% tot SEK 22,9. Diverse beurshuizen verhoogden het koersdoel of de winstverwachtingen na de positieve trading update die Ericsson donderdag gaf.

Het Franse computerbedrijf Bull won 11,9% tot EUR 0,94. Na twee dagen schorsing schoot het aandeel bij opening meteen 14,3% hoger. De drastische maatregel was genomen na de onverwachte dood van de CEO van Bull, Pierre Bonelli. Hij wordt gezien als de architect van het herstel van het bedrijf. De nieuwe topman Gervais Pellissier heeft er intussen goede hoop op dat de Europese Commissie het herfinancieringsplan van Bull zal goedkeuren.

Aventis won 1,4% tot EUR 63,9. Volgens een bron dicht bij het dossier heeft de Franse farmagroep vrijdag de Zwitserse sectorgenoot Novartis officieel uitgenodigd een vriendschappelijk bod uit te brengen. Les Echos meende intussen te weten dat Sanofi-Synthelabo, de Franse concurrent die een vijandig overnamebod op Aventis heeft uitgebracht, bereid zou zijn bijkomende toegevingen te doen aan de Europese mededingingsautoriteiten. Novartis steeg 0,5% tot CHF 54,75 en Sanofi 1,7% tot EUR 54,4.

In de autosector trok het Franse Renault zich op aan de met 30% gestegen Amerikaanse verkoop van Nissan. Renault bezit 44,4% in de Japanse autofabrikant. Het Franse aandeel steeg 2,5% tot EUR 58,45. Landgenoot PSA Peugeot Citroen trok 3,5% hoger tot EUR 3,5. Ook het Duitse Porsche ging hoger nadat de verkoop in maart met 23,0% is gestegen. Het aandeel won 1,7% tot EUR 504,50.

Deutsche Bank werd 2,25% duurder tot EUR 70,74 en trok daarmee de donderdag ingezette opgaande lijn door. Het ziet er naar uit dat topman Josef Ackermann zal worden vrijgesproken in de zaak-Mannesmann. Beleggers speculeerden er op dat Ackermann, eens de rechtszaak helemaal achter de rug is, zal focussen op fusie- en overnameplannen. Dit leidde tot een aantal adviesverhogingen, onder meer van Citigroup en Smith Barney.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud