Europese indices lager ondanks goede Ifo

(tijd-nieuwslijn) - De Europese aandelenmarkten zijn na de forse winsten van maandag met verlies geëindigd. De Ifo-indicator, die het Duitse ondernemersvertrouwen meet, kwam hoger uit dan verwacht, maar er was ook een portie minder gunstig nieuws. Zo steeg de olieprijs maandagavond nog stevig door, omdat sommige olieraffinaderijen die door de orkaan Rita werden getroffen, waarschijnlijk langer inoperationeel zullen blijven dan aanvankelijk gedacht. Dinsdag verzwakte de olieprijs wel enigszins. In de VS kende het consumentenvertrouwen in september de grootste daling in 15 jaar, tengevolge van de orkaan Katrina.

De Brent-future sloot maandag 2,4% hoger in Londen op USD 63,93 en in New York kreeg de WTI-future er 2,5% bij tot USD 65,82. Dinsdag daalden de prijzen licht, rond 18.20 uur met 0,7% in Londen en 0,4% in New York.

De DJ Stoxx50 ging 0,3% lager de dag uit op 3.234,72 punten bij 14 stijgers, 35 dalers en 1 onveranderd aandeel. De DJ Euro Stoxx50 sloot 0,5% lager op 3.384,24. De Euronext100 zakte 0,4% tot 770,68 punten. Frankfurt zakte 0,65%, Parijs 0,4%, Amsterdam 0,3% en Londen 0,1%. De euro daalde 0,66 cent tot USD 1,2007. De voorzitter van de Federal Reserve Bank of Kansas City, Thomas Hoenig, liet uitschijnen dat de Fed verder zal gaan met de rente te verhogen. Het rendement op de tienjarige Duitse bund stijgt 1 basispunt tot 3,132%.

De petroleumaandelen profiteerden van de hogere olieprijzen. BP won 1% tot 669,5 pence, Total ging 0,3% hoger tot EUR 225,1, Royal Dutch steeg 0,2% tot 1.834 pence en ENI dikte 0,2% aan tot EUR 24,80. Royal Dutch heeft op 26 september 2005 in totaal 1,3 miljoen eigen aandelen A ingekocht. Zowel Royal Dutch als BP kregen een adviesverhoging, van neutral naar overweight, van JP Morgan Chase.

De Zwitserse bank UBS gaat een belang nemen in Bank of China voor een bedrag van USD 500 miljoen. UBS zoekt toenadering tot de snelgroeiende Chinese markt en hoopt via samenwerkingen meer adviesopdrachten voor fusies en overnames binnen te rijven. UBS sloot onveranderd op CHF 110,5.

Het aandeel Volkswagen zakte 0,1% tot EUR 51,50. De Duitse constructeur gaat zijn nieuwe compacte SUV, die gebaseerd is op de Golf en bestemd is voor de Amerikaanse markt, in Duitsland bouwen in plaats van in Portugal. De werknemers in Wolfsburg hebben ermee ingestemd langer te werken voor minder loon. Anderzijds vraagt de deelstaat Nedersaksen het ontslag van Ferdinand Piech, hoofd van de raad van toezicht van VW, wegens een belangenconflict. Piech is een belangrijke aandeelhouder van Porsche, dat maandag aankondigde zijn belang in VW op te trekken tot 20%. Porsche herstelde van de zware klap van maandag en steeg 8,2% tot EUR 663,15.

Nog in de autosector won DaimlerChrysler 0,5% tot EUR 43,93. De nieuwe topman Dieter Zetsche zou minstens 5.000 banen willen schrappen om de rendabiliteit te verhogen, werd uit goede bron gemeld. De ingrepen zouden morgen woensdag door de raad van toezicht officieel worden aangekondigd. DaimlerChrysler kampt met een dalende vraag naar de E-klasse, zijn meest rendabele model.

Het grootste verlies binnen de Stoxx50 was voor Anglo American, 's werelds op een na grootste mijnconcern. Het aandeel zakte 1,85% tot 1.642 pence. De goudprijs is in Londen voor de derde dag op rij gedaald, omdat beleggers overstapten naar de dollar. Anglo American bezit de helft van AngloGold Ashanti, het op een na grootste goudmijnbedrijf.

De Italiaanse juwelen- en uurwerkenmaker Bulgari gaf 4,2% prijs tot EUR 9,314. De halfjaarwinst daalde met 15% tot EUR 28,9 miljoen doordat Bulgari meer geld uitgaf aan publiciteit.

Gemplus International, gespecialiseerd in chipkaarten, zal zijn groeiprognoses dit jaar overtreffen, zei directeur-generaal Alex Mandl in een interview. Gemplus rekende op een omzetgroei van 10%. "Dat was zonder rekening te houden met de overname van Setec. Met de overname erbij zullen we dat doel overtreffen", aldus Mandl. Gemplus is van plan verder het overnamepad te bewandelen om marktaandeel te winnen. Het aandeel steeg 0,9% tot EUR 2,32.

Seche Environnement heeft een goed eerste halfjaar achter de rug en werd daarvoor beloond. Beleggers duwden het aandeel 5,6% omhoog tot EUR 74. De omzet steeg 5,7% en het operationeel resultaat nam toe met 36%. Het nettoresultaat verdrievoudigde tot EUR 12,5 miljoen. De strategische heroriëntering werpt zijn vruchten af en de groep rekent op een verdere verbetering van de operationele marge in het tweede halfjaar.

SR Teleperformance verhoogde na een verrassend sterk eerste semester zijn verwachtingen voor het volledige jaar. Het aandeel won dit jaar reeds meer dan een kwart. Het aandeel maakte dinsdag een sprong van 5,1% tot EUR 25,75.

Sodexho Alliance steeg 4,4% tot EUR 31,09 na een adviesverhoging door Morgan Stanley. Het aandeel heeft volgens het beurshuis een opwaarts potentieel van 16%.

Bruno Lafont wordt de nieuwe CEO van Lafarge. Hij vervangt Bernard Kasriel. Het nieuws komt amper enkele weken na de publicatie van ontgoochelende halfjaarcijfers. Lafarge verloor 1,3% tot EUR 73,15.

Het telecombedrijf O2 heeft voor de vierde keer in 14 maanden zijn omzetvooruitzichten verhoogd. Het aandeel sloot 1,6% hoger op 155,5 pence.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud