Europese markten lager onder druk van mijnbouw en technologie

Op de Europese beursvloeren bleven winstnemingen ook vandaag het thema van de dag. Gisteren maandag kwam een einde aan een winstreeks van tien dagen. Die negatieve evolutie kon zich vandaag niet herstellen.

(tijd) Nochtans is het Duitse ondernemersvertrouwen, gemeten door de zogenaamde Ifo-index, deze maand onverwacht gestegen tot een nieuw record. Bedrijfsleiders zijn ervan overtuigd dat de Duitse economie sterk genoeg is om volgend jaar de geplande belastingverhoging te absorberen. Het Duitse ondernemersvertrouwen weegt blijkbaar niet op tegen de vrees voor groeivertraging van de Amerikaanse economie.

De olieprijs wist na een daling van gisteren weer te klimmen. Een vat Brent-olie noteert in Londen 0,08 procent hoger tot 62,18 dollar. De euro wordt 0,7 procent duurder tot 1,3191 dollar.

Vooral de technologieaandelen hadden het moelijk. Zij werden omlaag getrokken door de omzetvertraging bij het Amerikaanse Oracle, de derde grootste softwareontwikkelaar ter wereld.

De DJ Stoxx50 sloot 0,7 procent lager op 3.694,36 punten. De DJ EuroStoxx50 zakte 0,7 procent tot 4.100,48 punten en de Euronext100 met 0,5 procent tot 954,65 punten. Op Euronext Lissabon na, verloren alle nationale beurzen in Europa terrein. Parijs zakte 0,8 procent, Londen 0,7 procent en Frankfurt 0,7 procent. Amsterdam beperkte het verlies tot een daling van 0,2 procent.

Het slechte nieuws van Oracle duwde de Europese software-ontwikkelaars in de rode cijfers. SAP, 's werelds grootste ontwikkelaar van bussiness-management software verloor 1,1 procent tot 157,69 euro. Business Objects, de grootste ontwikkelaar van bedrijfsdatabasesoftware, moet 0,4 procent prijsgeven tot 29,60 euro.

De mijnwaarden hadden te lijden onder de bezorgdheid over de Amerikaanse economie door hun gevoeligheid aan conjunctuurschommelingen. Ook de bezorgdheid over de toestand van de Aziatische groeimarkten doet geen goed aan de visie van analisten op de wereldeconomie. BHP Billiton, de derde grootste producent van ijzererts ter wereld, ging 1,4 procent onderuit tot 928 pence. Ook Rio Tinto deelt in de klappen met een verlies van 0,9 procent tot 2.767 pence.

Het Zwitserse farmabedrijf Roche zakte 0,9 procent tot 218,6 Zwitserse frank. Dat is het gevolg van problemen met het middel tegen kanker Rituxan bij de behandeling van de auto-immuunziekte lupus. Enkele patienten zouden overleden zijn na een behandeling met Rituxan. Roche verdeelt dit geneesmiddel in Europa onder de naam Mabthera.

Overnamenieuws stuwde de koersen van het Deense biotechbedrijf Genmab en de Zwitserse drankkartonproducent SIG Holding. Genmab sprong 11 procent hoger tot 380 Deense kroon nadat bekendraakte dat GlaxoSmithKline, 's werelds tweede grootste geneesmiddelenproducent, 2,1 miljard dollar (ca. 1,6 miljard euro) neertelt voor een belang in het bedrijf en voor de rechten op een van de kanker- en artritismiddelen van Genmab. SIG won 11 procent tot 398 Zwitserse frank na een overnamebod van de Nieuw-Zeelandse investeerder Graeme Hart ter waarde van 2,41 miljard Zwitserse frank (ca. 1,5 miljard euro). Daarmee overtreft Hart het bod van CVC Capital Partners en FERD Holding.

Vodafone heeft dinsdag zijn belang van 25 procent in Swisscom Mobile verkocht aan Swisscom, die nu volledige eigenaar wordt. De verkoop past binnen de strategie van Vodafone om zich terug te trekken uit landen waar het onvoldoende sterk staat. Eerder verkocht het Britse telecombedrijf ook al zijn belang in Proximus aan Belgacom. Swisscom won 1,1 procent tot 457,25 Zwitserde frank en Vodafone verloor 0,3 procent tot 144,75 pence.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud