Advertentie

Europese steraandelen lijden grootste dagverlies sinds 11 september

(tijd-nieuwslijn) - De belangrijkste Europese beurzen belandden maandag op verliezen tussen 4 en 6%. Ze openden licht positief, maar gaven die winst al snel uit handen. Toen Wall Street lager opende na de publicatie van tegenvallende bedrijfsvoorraden, gleden ze verder weg. De Euro Stoxx50, die de vijftig grootste beursgenoteerde bedrijven uit de eurozone groepeert, leed het grootste dagverlies sinds 11 september.

De Euro Stoxx50 donderde 6,1% lager tot 2.709,2 punten en de Europe Stoxx50 ging 6,1% lager tot 2.649,9 punten. De Euronext100 daalde met 32,6 punten tot 590 punten. In onze buurlanden speelde Amsterdam 5,9% kwijt, Londen 5,4%, Parijs 5,4% en Frankfurt 5,3%.

In de Europe Stoxx50 leden alle aandelen verlies. Deutsche Telekom viel met een daling van 15,2% tot EUR 10,2 het verst terug. Beleggers maken zich zorgen over het toekomstig beleid bij de telecomgroep. Volgens berichten in de weekendkranten wil de Duitse regering dinsdag Gerd Tenzer aanduiden als opvolger van Ron Sommer in de raad van toezicht. De Financial Times schrijft echter dat heel wat directieleden zich tegen die beslissing verzetten. Ook bij mediagroep Vivendi Universal duurt de vertrouwenscrisis voort. Het aandeel verloor 12,5% tot EUR 15.

Koninklijke Olie ging 8,5% lager tot EUR 45,58 en zusterbedrijf Shell speelde 8,1% kwijt tot 415 pence. Het bedrijf heeft USD 7,4 miljard geinvesteerd in opties op toekomstige verkopen van stroom. Gezien de lage elektriciteitsprijs is er veel kans dat die opties waardeloos zijn, zei een voormalige manager van Shell in the Financial Times. Hij uitte ook twijfels over de manier waarop de transacties in de jaarrekening zijn verwerkt.

Met het bericht is de vrees voor boekhoudkundig gesjoemel ook naar Europa overgewaaid. Deze week publiceren Nokia, Ericsson en Philips kwartaalcijfers. In de VS maken 166 bedrijven uit de S&P500 kwartaalcijfers bekend, waaronder 14 uit de Dow Jones. Geplaagd door winstwaarschuwingen en boekhoudschandalen kijken de aandelenmarkten met meer dan gewone belangstelling uit naar resultaten en vooruitzichten.

Heel wat aandacht ging naar de farmasector, nadat het Amerikaanse Pfizer bevestigde dat het sectorgenoot Pharmacia overneemt voor USD 60 miljard. Door speculatie op nog meer overnames in de sector wonnen chemie- en farmabedrijven in de ochtendhandel nog terrein, maar na de opening in de VS gingen ook zij in het rood. Roche verloor 2,4% tot CHF 112,5, GlaxoSmithKline daalde met 4,1% tot 1.175 pence en AstraZenEca zakte met 5,5% tot 2.240 pence.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud