Europese winstreeks op de valreep verlengd

De London Stock Exchange

De Europese indexen zijn met lichte winst de dag uitgegaan. Tegenvallende kleinhandelscijfers uit Groot-Brittannië en Duitsland zetten beleggers een groot deel van de dag aan het twijfelen. Maar dankzij betere Amerikaanse macrocijfers en een mooie start op Wall Street sloten de meeste beurzen voor de zevende dag op rij met winst af.

(tijd) - Die winstreeks is vooral het gevolg van de groeiende hoop dat de beurzen na de malaise van de afgelopen maanden stilaan de bodem hebben bereikt. Eerder deze week kregen beleggers een reeks Amerikaanse macrodata te verwerken die suggereerden dat de inspanningen van de Fed stilaan effect sorteren. De sterker dan verwachte groeicijfers voor de Amerikaanse economie, die 's middags werden gepubliceerd, wakkerden dat optimisme verder aan.

Dat de beurswinsten in Europa beperkt bleven, was voor een flink stuk te wijten aan nieuwe Britse en Duitse macrocijfers die suggereren dat het herstel van het Europese consumentenvertrouwen nog even op zich kan laten wachten.

Zo bleken in Groot-Brittannië de kleinhandelsverkopen tot het laagste peil sinds 1975 te zijn teruggevallen, terwijl het Duitse onderzoeksbureau GfK eveneens op een verdere daling van de consumptie wees.

Uiteindelijk sloot de DJ EuroStoxx50 af met een winst van 0,4 procent op 2.156,97 punten. Londen steeg 0,6 procent, terwijl Frankfurt 0,9 procent hoger sloot. In Parijs leed de CAC40-index een miniem verlies van 0,1 procent.

De twijfels over het Europese consumentenvertrouwen werden versterkt door enkele teleurstellende resultaten uit de retailsector. Zo kreeg Hennes & Mauritz op de beurs van Stockholm een tik van 3,5 procent tot 316,50 Zweedse kronen nadat de groep de eerste winstdaling in vijf jaar had gerapporteerd. Volgens de populaire kledingketen heeft de sterkere dollar de winstmarges aangetast, terwijl de klanten werden ontmoedigd door de economische crisis.

In Groot-Brittannië verloor de doe-het-zelfketen Kingfisher dan weer 2,3 procent op 139 pence. De groep moest een waardevermindering boeken op haar Chinese afdeling en zag de verkoop in het Verenigd Koninkrijk slinken.

De meeste financiële waarden waren dan weer goed op dreef. In Parijs maakte BNP Paribas de verliezen van eerder deze week goed met een koerswinst van 1,9 procent op 32,60 euro, terwijl land- en sectorgenoot Société Générale 1,6 procent hoger sloot op 32 euro.

De Britse bankwaarden deden het eveneens goed. Barclays (+ 13,5% op 140,1 pence) en Lloyds (+ 11,7% op 69 pence). Volgens een analistenrapport werden beide Britse financiële groepen de afgelopen dagen te zwaar afgestraft.

Ondertussen zet Commerzbank, de op een na grootste bank van Duitsland, zijn opmerkelijke remonte voort. Op een week tijd is het aandeel al met ruim 40 procent in waarde toegenomen, en donderdag sprong Commerzbank alweer 6,5 procent hoger tot 4,07 euro. Volgens handelaars gaat het grotendeels om een technisch herstel, al wordt een ‘short squeeze’ niet uitgesloten. Daarbij draaien investeerders die speculeerden op verliezen plots hun posities om en ontstaat er een koopdruk.

Koopdruk was er trouwens ook bij autobouwer Volkswagen, dat 7,6 procent hoger schoot tot 255 euro. Porsche, dat ruim de helft van Volkswagen bezit, bereikte gisteren een herfinancieringsakkoord ten belope van 10 miljard euro. Dat deed veel beleggers speculeren dat er een overnamebod van Porsche op de rest van Volkswagen op til is.

PS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud