Exodus baissespeculanten jaagt volatiliteit de hoogte in

©EPA

De extreme koersexplosies in gevallen financiële sterren als AIG, Fannie Mae en Freddie Mac is een gevolg van de exodus van 'shorters' of baissespeculanten. Die zijn volgens de Financial Times in steeds grotere getale verplicht hun gokjes af te sluiten door aandelen terug te kopen.

Handelaars op Wall Street krabben zich al de hele zomer in het hoofd bij het aanschouwen van de koersexplosie van aandelen die een jaar geleden klinisch dood verklaard werden. Zo is de koers van de verzekeringsgigant AIG, die in september vorig jaar alleen overeind kon blijven door massale tussenkomst van de Amerikaanse overheid, deze zomer vervijfvoudigd. Dit terwijl het absoluut niet duidelijk is hoe AIG, dat beleggers nu op 6,5 miljard dollar waarderen, ooit de 182 miljard dollar staatssteun kan terugbetalen. Laat staan dat er nog iets voor de prive-aandeelhouders zou overblijven.

Ook de hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac gingen deze zomer gezwind hoger, niet gehinderd door enig fundamenteel nieuws. Volgens de Financial Times is die 'zombiehausse' een gevolg van de exodus van 'shorters', beleggers die speculeren op een koersdaling door geleende aandelen te verkopen. Steeds meer baissespeculanten gooien de handdoek in de ring na bijna zes maanden hausse en geven daardoor ironisch genoeg diezelfde hausse nog een extra zetje.

Bedreigde diersoort

De Britse zakenkrant stipt aan dat baisseposities afsluiten, door de geleende aandelen op de markt op te kopen, in een zomers kalme handel niet evident is. Bij AIG is het dagvolume bijvoorbeeld meestal groter dan de 108 miljoen bij het brede publiek beschikbare aandelen. Bovendien maakt ook de steeds meer over verschillende beurzen en handelsplatformen versnipperde handel het almaar moeilijker shortposities af te wikkelen.

Volgens onderzoeksbureau Bespoke Investment Group is het aantal baisseposities in de meeste Wall Street-indexen tot het laagste niveau sinds oktober 2007 gezakt.  'De US Fish and Wildlife Service heeft een nieuwe kandidaat voor bedreigde diersoorten. Baissespeculanten', zegt Bespoke-analist Paul Hickey.

Analisten stellen vragen bij de zomerse beursrally. 'De rally van de voorbije week is minder fundamenteel onderbouwd, aangezien die bij zo'n lage volumes gebeurde', stelt Jim Paulsen, hoofdstrateeg van Wells Capital Management aan de FT.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud