Fannie en Freddie vuren financials uit Bel20 aan

©Jerry De Brie

Euronext Brussel had maandag op een hectische dag de wind in de zeilen na het reddingsplan van de Amerikaanse overheid voor de hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac. Heel wat waarnemers toonden zich enthousiast, al was her en der ook te horen dat het slechts om een tijdelijke remonte op de beurzen zou kunnen gaan.

(tijd) - De Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson, heeft zondagnamiddag aangekondigd dat de Amerikaanse overheid de controle neemt over de twee hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac. Ze is bereid om tot 100 miljard dollar te investeren in elk van beide bedrijven. Op die manier moet het vertrouwen in de markten hersteld worden.

Enkele analisten merkten op dat er nu een bodem is gevormd en dat de risico's op de wereldwijde kredietmarkten verminderd zijn. Een andere zag echter geen breuk in de negatieve trend en gelooft dat de huidige stijging maar voor een dag zal zijn.

De Bel20 sloot 4,4 procent hoger op 3.134,48 punten. Alle leden sloten hoger. Dankzij de sterke vertegenwoordiging van financiële aandelen, deed de Bel20 het nog een stuk beter dan de andere Europese beurzen. De intraday-piek lag op een winst van ruim 6 procent. Tegen het slot van de handelsdag liepen de winsten wat terug. Handelaren merkten op dat de stap van de Amerikaanse overheid een stap in de goede richting was, maar dat alle problemen in de financiele wereld daarmee niet de wereld uit zijn.

De banken waren de uitverkoren aandelen van de beleggers. Dexia, dat via zijn dochter FSA rechtstreeks in de VS actief is, sloot 10,6 procent hoger tot 10,95 euro. Fortis won 5,3 procent tot 9,59 euro en KBC kreeg er 8,4 procent tot 66,70 euro. De winst voor referentieaandeelhouder KBC Ancora was nog iets groter: plus 9,3 procent tot 51 euro.

Ackermans & van Haaren, dat onder meer belangrijke participaties in Bank Delen en Bank van Breda bezit, dikte 5,1 procent aan tot 63,80 euro. Ook de Frère-holdings waren in goede doen: GBL won 3,7 procent tot 69,60 euro en NPM steeg 3,6 procent tot 48,35 euro. GBL, de holding rond de Waalse financier Albert Frère, heeft zijn belang in de cementgroep Lafarge opgetrokken tot 20,04 procent. Sofina, de holding van de familie Boel, steeg 7,1 procent naar 75,63 euro.

Ook grondstoffenaandelen als Umicore (+5,3% tot 27,04 euro) of Nyrstar (+3,8% op 5,71 euro) deden het erg goed. De grondstofgerelateerde aandelen konden profiteren van de stijging van de metaalprijzen. Die werden duurder, nu de nationalisatie van de twee Amerikaanse hypotheekverstrekkers de speculatie voedt dat dat de economische groei wereldwijd ten goede zal komen. De prijs van koper was eerder al meer dan 25 procent gedaald tegenover het hoogtepunt in mei door de vrees voor de wereldwijde economische vertraging.

Specifiek bedrijfsnieuws viel er maandag nauwelijks te rapen in Brussel. De grootste verliezer op de brede markt was RHJ International, dat 4 procent kwijtspeelde op 6,53 euro. Nochtans kon de holding, die belangen aanhoudt in Japanse bedrijven, op de verkoop van haar belang in D&M Holdings een meerwaarde boeken van 12,6 miljard yen (ca. 83,1 miljoen euro).

EVS won 0,3 procent tot 62,16 euro. Olivier Van Doosselaere van ING WB verhoogt zijn koersdoel voor EVS van 76 tot 80 euro. Zijn advies blijft 'kopen'. De analist blijft overtuigd van het sterke momentum in de studio business. Dat zou een tegengewicht moeten bieden voor de afwezigheid van huurinkomsten in 2009 en tot verdere groei op jaarbasis moeten leiden.


Maarten Gommeren
Koen Lambrecht

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud