Advertentie

Farma pakt grootste winsten in Europa

Autoproducent Porsche staat maandag in het verlies (foto Reuters) ©REUTERS

De Europese aandelenmarkten sloten maandag een weinig geinspireerde sessie licht hoger af. De Stoxx50 won 0,4 procent en de EuroStoxx50 steeg met 0,3 procent. Parijs en Amsterdam wonnen 0,2 procent. Frankfurt (-0,01%) sloot nagenoeg onveranderd. Londen bleef dicht naar aanleiding van Spring Bank Holiday.

(tijd) - Behalve weinig bedrijfsnieuws kregen beleggers ‘s morgens de Noord-Koreaanse atoomproef en een kleiner dan verwachte stijging van het Duits ondernemersvertrouwen op hun bord.

‘De in maart begonnen herstelbeweging krijgt lood in de benen. De beurzen hebben alles gegeven en nu blijkt de eindmeet toch een stuk verder te liggen dan verwacht. In een ruk de crisis weggommen is een onbegonnen opdracht. Temeer omdat de statistieken aangaande economische terugval en werkloosheid overtuigend aantonen dat dit wel degelijk de ergste crisis is sinds de Tweede Wereldoorlog. Geen gom is groot genoeg om dat in een keer uit te wissen’, stelt Geert Ruysschaert, analist bij Fortis Bank.

Ook de economische denktank OESO verwacht een traag herstel. ‘Er zijn bemoedigende tekenen dat het ergste achter de rug is.' Ondertussen kromp de economie van de OESO-zone in het eerste kwartaal met 2,1 procent. Dat is de grootste daling sinds de metingen in 1960 begonnen. De krimp is grotendeels toe te schrijven aan de zware economische crisis in de eurozone en in Japan.

Te midden van een weinig overtuigend economisch plaatje en een gebrek aan bedrijfsnieuws zochten de beleggers hun heil in defensieve sectoren als voeding en farma. De Franse farmareus Sanofi-Aventis (+1,6% tot 44,57 euro) was een van de smaakmakers in Parijs en de farmasector. De VS bestelden bij de groep voor 190 miljoen dollar (135 miljoen euro) vaccins tegen de Mexicaanse griep.

De Zwitserse sectorgenoot Roche won 1,6 procent tot 147,1 Zwitserse frank. 's Werelds grootste producent van geneesmiddelen tegen kanker liet weten dat zijn bloedarmoedegeneesmiddel Mircera geschikt is voor bloedarmoedepatiënten met chronische nieraandoeningen.

In de drank- en voedingsector waren onder meer Heineken (+1,4%), Nestlé (+1,3%) en Danone (+1,2%) in trek.

De grootste verliezen gingen naar de noodlijdende autosector. Porsche moest 3,1 procent lager tot 43,76 euro nadat bleek dat Volkswagen (-0,3% tot 222,57 euro) een kredietlijn toestond aan het luxemerk. Een woordvoerder van Porsche wou het bedrag niet noemen. Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt gaat het om een krediet van 700 miljoen euro. Porsche onderhandelt momenteel met Volkswagen over een overname.

De woordvoerder bevestigde tevens dat Porsche nog 1,75 miljard euro aan kredieten zoekt, onder meer bij de Duitse overheidsbank KfW. Hij ontkende dat het luxemerk aan de rand van het faillissement staat.

Nog in de autosector moest Renault 0,8 procent lager. Het Franse magazine La Lettre de L'Expansion weet dat de autobouwer de verkoopdoelstelling van zijn Scenic-model heeft bijgesteld van 500.000 tot 200.000.

De uitschuiver van de dag kwam op het conto van Arcandor (-19,5%). Het management van de Duitse warenhuisketen hengelde afgelopen weekend andermaal naar staatssteun. De retailer, die met Thomas Cook ook een toerismepoot heeft, zit in financiële ademnood. Vorige week raakte bekend dat Arcandor en zijn sectorgenoot Metro overwegen om hun ketens Kaufhof en Karstadt samen te voegen. SR/SD

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud