Advertentie

Filipijnse beurs crasht met 12 procent

Foto Reuters

De Aziatische beurzen starten de week met zware verliezen. De Nikkei-index zakte in Tokio met 6,4 procent terwijl de beursindex op de Filipijnen ruim 12 procent verloor. Beleggers vrezen voor een exit van buitenlands kapitaal. Ondertussen wordt duidelijk dat steeds meer landen bij het IMF moeten aankloppen voor hulp. Ook de interbankenrente zit opnieuw in stijgende lijn.

(tijd) - 'Dit is een bloedbad. De markt blijft zich concentreren op de negatieve effecten van de financiële crisis op de economie in plaats van oog te hebben voor de maatregelen die overheden en centrale banken nemen om het vertrouwen te herstellen en de economie er bovenop te helpen', zegt een handelaar.

Het voorbije weekend raakte bekend dat Oekraine een krediet van 16,5 miljard dollar toegeschoven krijgt van het IMF. Het is het vijfde land dat hulp zoekt bij die instelling. Mogelijk zal het ook niet lang duren eer de Filipijnse instanties voor de deur van het IMF staan. Dat is alvast wat beleggers vermoeden. De PSE-index in de Filipijnen zakte met 12 procent. De handel werd er zelfs gedurende 15 minuten stilgelegd.

Ook de beursindexen in Indonesië en Maleisië zakten bijna 7 procent.

In Tokio verloren de bankaandelen fors terrein. Mitsubishi UFJ daalde 15 procent na berichten in de media dat de bank 10 miljard dollar moet ophalen om haar balans te verstevigen.

Na het sluiten van de beurs verlaagde Canon zijn winstprognoses voor dit jaar met 25 procent. De dure yen speelt ook dit bedrijf parten. Die staat momenteel tegenover de dollar op het hoogste peil in 13 jaar.

In Zuid-Korea sloot de Kospi-index met 0,8 procent winst dankzij de stevige renteverlaging door de Bank of Korea. Die verlaagde de basisrente met 75 basispunten. Onder andere autoproducent Kia steeg met 7,6 procent.

JDS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud