Financials duwen Bel20 lager

Euronext Brussel sloot net als de andere Europese beurzen lager. Wall Street ging lager van start. Tegenvallende omzetcijfers van Wal-Mart zetten de stemming onder druk. Maandagmorgen sloot de beurs van Tokio al met zware verliescijfers. In Brussel wogen de financiële aandelen op de Bel20-index en won Exmar fors na de prima derdekwartaalcijfers.

(tijd) De Bel20 zakte 0,34 procent tot 4.138,07 punten. De index telde 5 stijgers en 14 dalers.

Het grootste verlies was voor Bekaert (-2,5% tot 82,95 euro). De staalkoordproducent is sinds juli mooi gestegen. Na KBC Securities op 20 oktober jl. verlaagde ook ING WB maandag zijn advies voor het aandeel. Sinds eind juli is de koers met 19% gestegen. Het opwaarts potentieel tot het koersdoel is hierdoor beperkt geworden.

Belangrijk deze week zijn de kwartaalcijfers van enkele toppers in de Europese banksector. Indien de cijfers van bijvoorbeeld UBS, Deutsche Bank en Credit Suisse wat tegenvallen, kan dat het einde van de beursrally betekenen. In Brussel kleurden de financieledienstengroepen rood, al milderden de koersverliezen tegen het eind van de zitting. Fortis, dat maandagmorgen de overname van de Poolse specialist in consumentenkrediet Dominet aankondigde, verloor 0,5 procent tot 32,65 euro. Dexia gaf 0,1 procent prijs tot 21,15 euro en KBC zakte 1,3 procent tot 86,20. KBC Asset Management, de vermogensbeheerdochter van KBC, investeert 7,35 miljoen in een Chinese joint venture.

Suez

Het was opnieuw een belangrijke dag voor de Franse nutsgroep Suez, de moeder van Electrabel, Fluxys en Distrigas. Suez-gedelegeerd bestuurder Gerard Mestrallet en Jean-Francois Cirelli, voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Gaz de France (GdF), lichtten de structuur van de fusiegroep Suez-GdF toe. Mestrallet wordt gedelegeerd bestuurder van de groep, terwijl Cirelli de titel vice-president opgespeld krijgt. Over de zwaar bekritiseerde ruilverhouding tussen de aandelen Suez en Gaz de France in het fusieproject werd met geen woord gerept. De markt speculeert intussen meer en meer op een aanpassing van die ruilvoet. De milieutak van Suez blijft, ondanks speculatie in de pers, deel uitmaken van de nieuwe groep. Nabeurs maakte Suez de derdekwartaalcijfers bekend. Het aandeel won in afwachting 0,5 procent tot 35,24 euro.

Cofinimmo verloor 1,4 procent tot 147,90 euro. Over de eerste negen maanden rapporteerde de vastgoedbevak vrij stabiele resultaten die iets lager uitkwamen dan verwacht. Cofinimmo herzag zijn jaarprognoses ook lichtjes naar beneden.

Het aandeel NPM won 0,9 procent tot 288 euro en was daarmee samen met Belgacom de grootste stijger binnen de Bel20. Mits de aandeelhouders ermee instemmen wordt het aandeel op 21 november in zes gesplitst.

Op de brede markt schoot Exmar 5,9 procent hoger tot 24,98 euro. De gastankerrederij boekte in het derde kwartaal een bedrijfsresultaat (ebit) van 26,3 miljoen dollar, wat beter was dan verwacht.

De aandeelhouders van Hamon hebben maandagmorgen tijdens een buitengewone algemene vergadering ingestemd met een kapitaalverhoging van maximaal 20 miljoen euro. De oproep van Deminor aan de minderheidsaandeelhouders om tegen de voorwaarden van de operatie te protesteren, vond geen gehoor. Het aandeel ging 0,4 procent hoger tot 23,50 euro.

Sioen won 0,1 procent tot 8,81 euro. De textielgroep kondigde vrijdag de overname van het Franse Richard Colorants aan. Dit bedrijf is in Frankrijk de marktleider in de productie van kleurpigmenten op waterbasis. De overname levert Sioen 15 miljoen euro extra omzet op in fijnchemicalien.

Ubizen maakte maandagmorgen bekend zijn Belgische dochter GlobalSign te verkopen aan het Britse Certification Services Limited (CSL) voor 7,9 miljoen euro. De verkoop zal in het vierde kwartaal een nettobaat opbrengen van ongeveer 6,5 miljoen euro. Ubizen steeg met 4,8 procent tot 2,20 euro.

Onderaan de tabel zakte CMB 0,6 procent tot 29 euro. KBC Securities verlaagde vorige week zijn advies voor het aandeel na een mooie rally. De derdekwartaalresultaten lagen in lijn met de analistenconsensus maar waren licht aangedikt door een extra scheepsverkoop. CMB bestaat hoofdzakelijk uit de drogebulkrederij Bocimar en sommige analisten zijn van oordeel dat de grondstoffenmarkten momenteel zeepbelallures krijgen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud