Financials duwen Europese beurzen flink in het verlies

De Europese beurzen zijn voor het eerst in drie dagen tijd stevig in de min gesloten. Het waren opnieuw de financials die op de aandelenmarkten wogen. Het nieuws dat BNP Paribas, de grootste Franse bank, drie investeringsfondsen heeft bevroren, bracht de kredietproblemen weer onder de aandacht. 'Niemand weet hoe groot de huidige kredietproblemen zijn', zei een waarnemer.

(tijd) De Europese Centrale Bank (ECB) maakte vandaag bekend dat het onbeperkt liquiditeiten aanbiedt tegen 4 procent rente, hoewel de interbankenrente (daggeldrente) steeg tot 4,7 procent. De ECB spreekt van een noodingreep om de financiele markten te stabiliseren. De ECB doet deze ingreep voor het eerst sinds 11 september 2001, na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten.

Door de subprimecrisis in de VS is er bij de banken grote terughoudendheid ontstaan bij de kredietverlening. Daardoor gaat de daggeldrente steil de lucht in, in Europa steeg ze tot het hoogste peil in zes jaar tijd. In de VS steeg het vergelijkbare rentetarief van 5,35 procent tot 5,86 procent.

De DJStoxx50 noteerde na de slotbel 1,9 procent lager op 3751,48 punten. De Eurostoxx50 zakte 2 procent tot 4275,18 punten, terwijl de Euronext100 2,1 procent verloor tot 994,29 punten. De toonaangevende nationale markten gingen alle omlaag. Frankfurt noteerde 2 procent lager, Londen verloor 1,9 procent. Parijs zakte 2,2 procent. Het grootste verlies was voor Amsterdam, dat 2,5 procent moest inleveren.

Bij de financials sprong BNP Paribas eruit in negatieve zin. De grootste bank van Frankrijk heeft drie investeringsfondsen die zich bezighouden met 'asset-backed' leningen bevroren omdat het niet langer in staat is om deze fondsen op een juiste manier te waarderen. 'Asset-backed' leningen zijn leningen met bijvoorbeeld hypotheken als onderpand. 'De volledige afwezigheid van liquiditeit in bepaalde marktsegmenten van de Amerikaanse securitisatiemarkt hebben het onmogelijk gemaakt om bepaalde assets op de juiste manier te waarderen, ondanks hun kwaliteit of credit rating', zo liet BNP Paribas weten.

Het nieuws van BNP Paribas trok quasi alle financiele aandelen de hele dag in de rode cijfers. BNP moest 3,4 procent inleveren tot 82,57 euro. Deutsche Bank zakte 4 procent tot 98,60 euro, Allianz verloor 2,4 procent tot 157,48 euro. In Groot-Brittannië eindigden HBOS en Barclays respectievelijk 4,9 en 3,1 procent onder nul.

Axa, de op één na grootste verzekeringsgroep in Europa, boekte in het eerste halfjaar een nettowinst van 3,2 miljard euro, 16 procent meer dan een jaar eerder en meer dan de gemiddelde analistenverwachting van 3,1 miljard euro. Het aandeel ging niettemin 3,6 procent lager tot 29 euro.

Nog in de financiele sector dook Commerzbank 4,3 procent tot 29,97 euro, ondanks stevige kwartaalcijfers. Zo zag de Duitse bank zijn winst in het tweede kwartaal verdubbelen als gevolg van de verkoop van zijn dochteronderneming Jupiter, een Britse vermogensbeheerder.

Nobel Biocare noteerde op 340 Zwitserse frank, een verlies van 8,2 procent. 's Werelds grootste fabrikant van tandimplantaten verlaagde zijn omzetverwachtingen tot 21 procent. Eerder dit jaar ging het bedrijf nog uit van een omzetstijging van 23 tot 25 procent.

International Power liet 4,2 procent liggen tot 430,47 pence. De Britse energiegroep zag zijn winst in het eerste halfjaar dalen omdat het vastzit aan contracten voor de levering van energie tegen prijzen die lager liggen dan de kosten.

OMX, de Scandinavische beurzenuitbater, veerde 6,7 procent op tot 231,50 Zweedse kronen. De beurs van Dubai maakte bekend dat het een belang van 25 procent in OMX wil verwerven.

Rheinmetall zakte 4,9 procent tot 57,99 euro. Goldman, Sachs & Co. verwijderde de Duitse producent van auto-onderdelen van zijn 'conviction buy'-lijst.

Orkla verloor 11,8 procent tot 97,30 Noorse kronen. De bedrijfkasstroom van het aluminiumbedrijf bleef met 1,19 miljard kronen onder de analistenverwachtingen. Analisten hadden gemikt op een ebitda van 1,4 miljard kronen.

Oerlikon eindigde met een verlies van liefst 15,4 procent op 412,00 Zwitserse frank, het grootste verlies sinds oktober 2002. De Zwitserse technologiegroep gaat 2,6 procent van zijn aandelen terugkopen om onder andere overnames te financieren. Daardoor vermindert het aantal vrij verhandelbare aandelen van de groep.

De Britse verzekeraar Standard Life tot slot, eindigde 6,5 procent lager tot 318,75 pence als gevolg van een adviesverlaging van Cazenove.

Koen Dedobbeleer koen.dedobbeleer@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud