Financials maken opnieuw mooie weer in Brussel

De Bel20 leek donderdag aan zijn beste dag van het jaar bezig. De lauwe opening op Wall Street zette beleggers echter aan tot winstnemingen, wat de winst in Brussel enigzins temperde. De financiële waarden hadden daar evenwel niet het minste last van, met dank aan enkele positieve analistenrapporten. Daarmee werd het herstel dat de financiële waarden sinds begin maart hebben ingezet zonder problemen verlengd.

(tijd) - De Bel20 koerste kort na de middag tot 4,5 procent hoger, wat intraday de beste prestatie sinds 10 december opleverde. Toen na de opening van Wall Street om 15.30 uur bleek dat de Amerikaanse belegger niet volgde in de euforie, werd de winst naar beneden herzien. Uiteindelijk sloot de Brusselse sterindex 2,4 procent hoger, op 2.073,54 punten.

De index kende 14 stijgers voor 6 dalers. Bij die dalers bleven de verliezen echter in grote mate beperkt. Grootste verliezer was energiereus GDF Suez, die 0,8 procent achteruit moest.

Aantrekkelijk

De financiële waarden waren nogmaals in topvorm. De Fortis-holding had dat te danken aan een positief rapport van zakenbank JPMorgan Chase & Co. Die begint met de opvolging van het aandeel, met een koersdoel van 2,60 euro en een ‘overweight’-rating. Volgens het rapport van JPMorgan is de verhouding tussen risico en rendement bij Fortis ‘aantrekkelijk’.

Het rapport zette heel wat beleggers aan tot kopen. Fortis was met een omzet van zo’n 160 miljoen euro verantwoordelijk voor bijna een kwart van de Belgische beurshandel. De handel was met 75 miljoen stuks ook ruim vier keer drukker dan het daggemiddelde sinds begin dit jaar, een kleine 18 miljoen stuks. Het aandeel klom uiteindelijk 16,9 procent tot 2,157 euro. Fortis werd sinds begin maart al ruim 154 procent duurder.

Ook de twee banken in de sterindex klommen hoger. Het sentiment was goed, nadat Amerikaans minister van Financiën had gezegd dat de resultaten van de stresstests voor banken ‘geruststellend’ zouden zijn.

KBC steeg 8,4 procent tot 21,90 euro. De bank-verzekeraar werd sinds begin maart al 298 procent duurder. Dexia bleef ietwat achter op Fortis en KBC, maar wist toch een winst van 3,4 procent op zijn naam te schrijven. Met een slotkoers van 4,306 euro noteert Dexia 276 procent hoger dan in begin maart.

Ook AB InBev legde zijn gewicht in de schaal, met een winst van 2,3 procent tot 24,50 euro. De grootste brouwer ter wereld heeft over het eerste kwartaal opnieuw aangetoond dat het zijn gelijke niet kent als het aankomt op kostenbesparingen. Terwijl de resultaten op het vlak van omzet aan de onderkant van de verwachtingen uitkwamen, presteerde de groep beduidend beter dan verwacht op het vlak van bedrijfskasstroom (ebitda) en vooral nettowinst. Daarnaast kondigde de brouwer zoals verwacht de verkoop van dochter Oriental Brewery aan private equitygroep KKR aan voor een bedrag van 1,8 miljard dollar of 1,4 miljard euro.

Vroeg cyclisch

Op de brede markt was Roularta (+18,1%) de uitblinker. Het mediabedrijf werd op 5 dagen tijd ruim de helft duurder, zonder concrete aanleiding. Analist Siddy Jobe van Bank Degroof noemt twee mogelijke redenen voor het herstel van Roularta. ‘De zorgen over de schuldenberg van Roularta blijven aan de oppervlakte. Het feit dat er nog niet drastisch werd ingegrepen, wordt misschien gezien als een teken dat de schuldcovenant niet in gevaar is.’ Anderzijds zijn de recente positieve macroberichten misschien een goed teken voor een reclameafhankelijk bedrijf als Roularta. ‘Aandelen als Roularta en RTL zijn vroeg-cyclisch’, volgens Jobe.

Transics profiteerde optimaal van een adviesverhoging bij ING, die het aandeel op zijn kooplijst zette. De fabrikant van boordcomputers voor vrachtwagens heeft in het eerste kwartaal van 2009 de omzet stabiel weten te houden tegenover het vierde kwartaal van 2008. De omzet kwam uit op 9,25 miljoen euro, wat in lijn is met de eigen prognose van het bedrijf. Transics won 8,3 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud