Financiële trio sleurt Bel20 uit het dal

Op Euronext Brussel kon de Bel20 in de namiddag komaf maken met de rode cijfers. De graadmeter sloot 0,4 procent hoger op 2.395,65 punten. Het financiële trio KBC, Ageas en Dexia trok de kop.

(tijd) - Het Duitse fiat voor het Europese reddingsplan zette aanvankelijk geen zoden aan de dijk. In de namiddag kon de Bel20, in tegenstelling tot andere Europese beurzen, wel de weg omhoog vinden. Dat was vooral te danken aan de zwaarwegende financiële aandelen, die van Europa tot New York stegen.

In Wall Street scheren financiële aandelen hoge toppen nadat de Amerikaanse senaat zijn zegen gaf voor een verregaande hervormingswet voor het financieel systeem. Dat voorstel moet een herhaling van de financiële crisis helpen voorkomen. Zo zouden grote banken verplicht worden een deel van hun lucratieve derivatenhandel af te splitsen in aparte entiteiten. 'Nu is er tenminste wat duidelijkheid', zei een waarnemer.

KBC sloot 4,3 procent hoger op 31,10 euro, ook al heeft de bank-verzekeraar haar dochter KBL European Private Bankers voor een lager dan verwachte prijs van de hand gedaan. Het ving 1,35 miljard euro. Positief is dat de kernkapitaalratio door de transactie tot 10,4 procent stijgt.

Verzekeraar Ageas legde een extreem grillig traject af en sloot 3,7 procent hoger op 1,92 euro. Dexia steeg 1,6 procent tot 3,49 euro.

Nyrstar zakte kort na beursopening met meer dan 8 procent, maar won uiteindelijk 4,1 procent tot 7,85 euro. Berichten over een brand in de smelter in Australië wogen aanvankelijk op het aandeel. Daardoor zou 20 procent van de capaciteit onbruikaar zijn. Nyrstar heeft nog geen geen zicht op de schade.

Op de brede markt tuimelde Tigenix 8,4 procent tot 1,75 euro, alweer een nieuw dieptepunt. Woensdagavond meldde het biotechbedrijf dat het een partner zoekt voor de VS. Het heeft onvoldoende middelen om de extra testen voor zijn kraakbeenbehandeling volledig zelf te financieren. Beleggers reageren ontgoocheld omdat Tigenix een groot deel van de toekomstige inkomsten uit de VS zal mislopen.

Ook Movetis is aan de slechte reeks bezig. Het biofarmabedrijf zakte de 5 dag op rij, ditmaal met 4 procent tot 10,60 euro.

Gimv steeg 1 procent tot 36,27 euro. De investeringsmaatschappij verrastte aangenaam met de aankondiging van een brutodividend van 2,40 euro. Bovendien wordt het duidelijk dat er steeds meer grote bedrijven (farma en technologie) in de portefeuilles van durfkapitalisten gaan snuffelen op zoek naar overnames. Zo kocht Cisco gisteren CoreOptics, wat Gimv 9 miljoen euro (0,39 euro per aandeel) meerwaarde opleverde.

'Het aandeel Gimv noteert tegen een korting van 20 procent tegenover de intrinsieke waarde. Dat is te veel aangezien Gimv zijn activa op een conservatieve manier waardeert', aldus Tom Simonts van KBC Securities. Het aandeel behoort als defensief aandeel met een groot dividendrendement tot de favorietenlijst van het beurshuis.

Ook Quest for Growth profiteert van de overname van CoreOptics en boekt 2,5 miljoen euro meerwaarde (0,21 euro per aandeel) op zijn belang. Bank Degroof verhoogt het advies tot Accumulate. Het aandeel steeg 0,2 procent tot 4,18 euro. De korting tegenover de intrinsieke waarde bedraagt volgens het beurshuis meer dan 40 procent. Het voorbije jaar heeft Quest de waarde van een aantal deelnemingen afgewaardeerd zodat beleggers de kwaliteit van de portefeuille wat lager inschatten. 'Maar de korting is te groot', meent Degroof. 'Aan de huidige koers betaal je enkel voor de beursgenoteerde belangen en krijg je de cash en de private-equityportefeuille er gratis bij.'

Een van de sterkste stijgers op de brede markt was Agfa-Gevaert. Van de aandeelhouders kreeg de beeldvormingsgroep uit Mortsel het fiat om het kapitaal met 140 miljoen euro te verhogen. Dat kan gebeuren middels de uitgifte van nieuwe aandelen of van converteerbare obligaties. Agfa sloot 3,5 procent hoger op 5,06 euro.


KD/JDS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud