Financiële waarden stuwen Europese beurzen fors omhoog

De Europese beurzen beleefden vrijdag een topdag door overnamegeruchten in de bankensector. Beleggers speculeerden de hele dag dat het Franse Societe Generale en het Italiaanse Unicredit overnamegesprekken aan het voeren zijn. De Europese financiële waarden profiteerden van het nieuws en stuwden de indexen omhoog.

(tijd) De DJ Stoxx50 klom 1,5 procent hoger tot 3.895 punten. De EuroStoxx50 deed er 1,8 procent bij tot 4.416,79 punten. Ook de nationale beurzen boekten mooie winsten. Londen ging 0,7 procent hoger, Parijs won 1,9 procent, Frankfurt 1,4 procent en Amsterdam deed er 1,5 procent bij.

Societe Generale, de op een na grootste bankengroep van Frankrijk, schoot 7,8 procent omhoog tot 156,09 euro. Beleggers speculeerden erop dat het Italiaanse UniCredit een overnamebod op de Fransen voorbereidt. De geruchten werden door Societe Generale na beurstijd ontkend. Unicredit ging 3,2 procent vooruit tot 7,467 euro. De voorbije week gonsde het in verschillende media dat de twee banken in informele overnamegesprekken verwikkeld zouden zijn.

Deutsche Bank maakte een stevige sprong voorwaarts dankzij overnamegeruchten. Beleggers speculeerden dat Citigroup, de grootste bank ter wereld, een bod zou uitbrengen op de Duitse bank. Deutsche Bank klokte af op 111,97 euro, een stijging van 3,2 procent. Deutsche Bank wenste niet te reageren op de geruchten.

Ook in de staalsector bewoog er wat. Vallourec, de Franse producent van stalen buizen, steeg 9,2 procent tot 207 euro. Sinds begin april doet het gerucht de ronde dat Arcelor Mittal, de grootste staalgroep ter wereld, een bod wil uitbrengen op de Fransen. Vallourec noch Arcelor Mittal konden bereikt worden voor commentaar. Arcelor Mittal klom 4,7 procent hoger tot 40,65 euro.

Alliance Boots koerste 7,2 procent hoger tot 1.125 pence. KKR en Pessina hebben hun bod op de Britse apotheekketen verhoogd tot 1.090 pence per aandeel (in totaal 10,5 miljard pond) en krijgen nu ook de steun van het management van het bedrijf. Het aandeel van Alliance schoot pas echt hoger toen bekend raakte dat de andere gegadigden voor Alliance, een consortium aangevoerd door de buy-outfirma Terra Firma Capital Partners, hun bod verhoogden tot 1.115 pence per aandeel (in totaal 10,9 miljard pond).

SAP schreef 2,1 procent bij tot 36,95 euro. De grootste producent van managementsoftware ter wereld heeft in het eerste kwartaal van 2007 9,9 procent meer winst heeft geboekt ten opzichte van vorig jaar.

Nokia, 's werelds grootste producent van mobiele telefoons, profiteerde van advies- en koersdoelverhogingen van onder meer UBS, Deutsche Bank en ABN AMRO. Gisteren maakte Nokia bekend dat het in het afgelopen kwartaal zijn marktaandeel nog wist uit te breiden. Het aandeel ging 1,8 procent hoger tot 18,48 euro.

Vodafone, de grootste mobilofoniegroep ter wereld, klom 2 procent tot 143,1 pence, nadat Vivendi opnieuw liet weten geïnteresseerd te zijn in het belang van 44 procent van Vodafone in SFR, een Franse gsm-operator.

Siemens deed het eveneens goed met een winst van 3 procent tot 89,90 euro. Het Duitse technologiebedrijf liet weten Gerhard Cromme te nomineren als nieuwe voorzitter, nadat eerder Heinrich von Pierer een stapje terug moest zetten voor zijn betrokkenheid in een omkoopschandaal.

Peter De Groote peter.de.groote@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud