Fortis-holding houdt Bel20 recht

De Brusselse Bel20 was maandag de beste leerling van de klas in Europa. De sterindex had dit voornamelijk te danken aan Fortis, dat een forse koersopstoor kreeg nadat vrijdagnacht een nieuwe overeenkomst werd bereikt met BNP Paribas. Ook KBC kende een mooie handelsdag, waarmee de verschrikkelijke weken die het aandeel kende, even naar de achtergrond verdwijnen.

Daarmee is het aandeel Dexia minder waard dan een aandeel in de Fortis-holding. Het enthousiasme rond de nieuw onderhandelde deal tussen BNP Paribas en de Belgische overheid temperde wel enigzinds naarmate de handelssessie vorderde. Het aandeel van de Fortis-holding schoot aanvankelijk meer dan 40 procent hoger, maar bij sluiting won Fortis nog 20,8 procent tot 1,16 euro.

Beleggers leken nog volop bezig met het uitpluizen van de details over de nieuwe deal, waarbij de Fransen 75 procent verwerven van Fortis Bank en Fortis Bank een kwart koopt van Fortis Insurance Belgium. Tegelijkertijd daalt de blootstelling van de holding aan de portefeuille toxische kredietproducten.

KBC steeg bijna 17 procent tot 6,55 euro, nadat het aandeel vorige week naar zijn laagste peil ooit was gesukkeld. Mogelijk putten beleggers moed uit een mededeling van de Hongaarse centrale bank tijdens het weekend. Die zei dat ze bereid is om 'alle middelen aan te wenden' om de forint te ondersteunen. De scherpe daling van de forint in de voorbije weken is slecht nieuws voor Hongaarse consumenten die leningen aangingen in buitenlandse deviezen (bv. Zwitserse frank of euro), en dus ook voor KBC, dat in Hongarije een belangrijke groeimarkt ziet.

VASTGOED

Voor de vastgoedbevaks was het een dag om te vergeten. Cofinimmo, voornamelijk actief op de Brusselse kantorenmarkt, zakte maandag naar zijn laagste niveau sinds 1994. Het aandeel verloor 2,7 procent tot 72,50 euro. Daarmee noteert de vastgoedbevak op ruim de helft van de recordkoers van einde 2006. Toen kostte een aandeel 158,5 euro. Een concrete aanleiding voor het koersverlies was er niet; analisten wezen wel op de hoge schuldgraad waarmee Cofinimmo worstelt.

Ook nieuwbakken Bel20’er Befimmo moest de dag met rode cijfers afsluiten (-1,6%), net als de bevaks op de brede markt. Wereldhave Belgium zakte 11,8 procent, Leasinvest moest 4,55 procent prijsgeven.

Nog op de brede markt kreeg IBA, voluit Ion Beam Applications, een tik van 6,3 procent tot 4,79 euro. Het aandeel van de technologische expert in de diagnose en de behandeling van kanker blijft last ondervinden van de voorzichtige vooruitzichten die het bedrijf donderdag nabeurs vrijgaf.

Zenitel maakte een duik van 7,4 procent tot 50 eurocent. De aanbieder van gespecialiseerde communicatietoestellen en -diensten heeft het moeilijk, en krijgt vers geld toegestopt van zijn huisbankier en de familiale investeringsmaatschappij 3D. Om welk bedrag het gaat, maakt Zenitel niet bekend.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud