Advertentie

'Full-blown' verliezen op Europese beurzen

©BLOOMBERG NEWS

De Europese aandelen kregen dinsdag een heuse pandoering. Het begon slecht door de harde taal van Barack Obama over de diepte van de crisis. Later op de dag stelde zijn minister van Financiën zwaar teleur met de voorstelling van het herstelplan voor de Amerikaanse banken. Beleggers anticipeerden op grote afschrijvingen bij ArcelorMittal.

Zijn minister van Financiën, Timothy Geithner, stuurde in de namiddag een schokgolf over de markten. De lang verwachte voorstelling van het herstelplan voor de banken stelde zwaar teleur. Waarnemers wezen erop dat het plan weinig concreets inhoudt en dat de financiering van de 'bad bank' wordt teruggeschroefd. De Dow Jones dook in de eerste handelsuren 300 punten lager.

Aan de andere kant van de plas kleurden de EuroStoxx50 en de Stoxx50 respectievelijk 3,4 en 2,6 procent rood. Op de nationale beurzen liepen de verliezen op van 2 procent in Londen tot meer dan 4 procent in Amsterdam.

Verzekeraar Aegon en staalreus ArcelorMittal waren de grootste slachtoffers in Nederland. Aegon (-10,2%), eigenaar van de Amerikaanse sectorgenoot Transamerica, zag het advies bij de Duitse bank DZ Bank verlaagd tot ‘verkopen’. De Chinese krant Economic Daily News meldde dat Aegon een verkoper zoekt voor zijn Taiwanese divisie.

ArcelorMittal (-9,7%) stond onder druk in de aanloop naar de publicatie van de kwartaal- en jaarcijfers vandaag. Analisten verwachten afschrijvingen op goodwill in het vierde kwartaal. ‘De staalgroep heeft overnames gedaan tegen hoge prijzen. Een herwaardering tegen de huidige prijzen zal tot afschrijvingen leiden’, stelt een Londense analist.

In de financiële sector kende UBS een volatiel parcours. De koerswinst liep op een bepaald moment op tot meer dan 7 procent, waarna het aandeel terug lager dook. Uiteindelijk sloot UBS 5,7 procent hoger. De grootste bank van Zwitserland heeft 2008 afgesloten met een verlies van 19,7 miljard Zwitserse frank (13 miljard euro), een pak meer dan verwacht. De bank gaat het aantal jobs bij haar investeringspoot reduceren tot 15.000. Het bedrijf had ook een positieve boodschap. Het jaar is 'bemoedigend' van start gegaan met een positieve nettokapitaalinstroom in januari in zowel de divisie Wealt Management en Asset Management. De bank herhaalde de verwachting in 2009 weer winst te boeken.

SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud