Gecoördineerde renteverlaging blijkt vergeefse moeite

Nadat woensdagmorgen de Aziatische beurzen kelderden, volgde Europa in het zog. Even leek een gecoördineerde renteverlaging door verschillende centrale banken het tij te keren. Het bescheiden optimisme was echter van korte duur. Beleggers bleven verkopen, uit angst voor de instorting van het financiële systeem.

De massale uitverkoop van aandelen, overal ter wereld, was een gevolg van de bezorgdheid van de beleggers. Vrees dat door de wereldwijde financiële crisis nog meer banken zullen omvallen, hield de markt in zijn greep. Tegelijk maakten beleggers zich grote zorgen over de economische groeivertraging en de gevolgen daarvan voor de bedrijven. Het IMF verlaagde dinsdag zijn groeiverwachtingen voor de wereldeconomie voor 2009 tot 3 procent; in april ging het instituut nog uit van 3,7 procent groei.

De crisis in de bankwereld blijft duren. Dinsdag circuleerden al geruchten over een kapitaalinjectie in enkele van de grootste Britse banken; geruchten die woensdag bevestigd werden. De Britse overheid kondigde aan vers geld in de banken te pompen. Daarbij zullen acht instellingen deels genationaliseerd worden via de aankoop van preferente aandelen voor 25 miljard pond. Bedoeling is de instellingen vers kapitaal ter beschikking te stellen, in het bijzonder kortetermijnliquiditeiten. Ook de Duitse banken zouden nu druk zetten bij de overheid om een reddingsplan af te dwingen.

Bloedrode beurzen

Bij sluiting van de beurzen stond de EuroStoxx50 6,5 procent in het rood, op 2.691,1 punten, terwijl de Stoxx50 6,7 procent verloor, tot 2.358,1 procent. De belangrijkste nationale indices geven tussen de 5 en de 8 procent af.

De banken gingen temidden van alle angst logischerwijs kopje onder. Deutsche Bank verloor in Frankfurt 10,6 procent, tot 38,9 euro. Ook Anglo Irish (-23,7%), Unicredit (-12,6%) en ING (-10,8%) leden onder de verkoopgolf. Enkele Britse banken bleven wel in het positief, dankzij het reddingsplan van de Britse overheid. HBOS won 25,5 procent, terwijl Royal Bank of Scotland met 0,8 procent winst de dag nog eens positief afsloot.

Ook de grondstoffensector leed pijn. De aangekondigde economische groeivertraging is slecht nieuws voor onder andere Rio Tinto (-9,9%), BHP Biliton (-10,5%) en ArcelorMittal (-17,4%).

De Duitse electronicareus Siemens donderde met 10 procent naar beneden, tot 49,1 euro, nadat ING-analisten het advies voor het bedrijf verlaagden van 'hold' naar 'sell'. ING heeft geen vertrouwen in de besparingplannen van Siemens.

Vreemde eend in de bijt was nog maar eens Volkswagen. Het aandeel van de autofabrikant blijft bokkensprongen maken. Dinsdag steeg het aandeel op een bepaald moment 55 procent tegen de algemene marktbeweging in, om uiteindelijk 1,8 procent in het rood te eindigen. Volgens analisten is Volkswagen de speelbal van speculanten. Woensdag steeg het aandeel uiteindelijk met 2,5 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud