Geen eindejaarscadeau van UCB

De Bel20 ging in lijn met de andere Europese beurzen hoger na een lang kerstweekeinde. De terugval van de olieprijs en speculatie dat de Amerikaanse rentevoeten zullen dalen, sterkten het sentiment bij de beleggers. UCB ging onderuit na een brief van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteiten.

(tijd) De Bel20 sloot 0,27 procent hoger op 4.362,85 punten. De aandelenkorf bevatte 14 stijgers tegen 5 dalers.

UCB was de grootste daler in de Bel20. Het biofarmabedrijf sloot 2,25 procent lager op 52,05 euro nadat het kort na de start ruim 5 procent lager zakte. Delta Lloyd Securities heeft het advies voor UCB verlaagd van reduce naar sell om waarderingsredenen. Maar de koers reageerde vooral op het nieuws eind vorige week dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) meer informatie van UCB wil over de behandeling met het medicijn Cimzia tegen de ziekte van Crohn. Cimzia moet een van UCB's best verkopende producten worden. Het biofarmabedrijf diende reeds een aanvraag tot goedkeuring van het medicijn in bij het FDA en de Europese autoriteiten. Analisten verwachten dat Cimzia in 2008 op de markt komt. Beleggers vrezen nu dat de brief een vertraging veroorzaakt in de lancering van het product.

Colruyt klom 1,6 procent hoger tot 159,70 euro. De kleinhandelsgroep nadert op kousenvoeten de kaap van 160 euro. De Halse groep gaat een nieuw distributiecentrum oprichten in Lot (Beersel), een tiental kilometer ten zuiden van Brussel. Colruyt heeft hiertoe 150.000 m2 terreinen en industriele gebouwen aangekocht. De totale investering bedraagt 35 miljoen euro.

De vastgoedbevak Cofinimmo verloor 0,65 procent tot 151,80 euro. Cofinimmo heeft naast de vastgoedvennootschap Fedimmo gegrepen. Fedimmo, waarin de overheid 62 overheidsgebouwen heeft ondergebracht, komt in handen van concurrent Befimmo. Die laatste was op de brede markt bij de grootste stijgers met een klim van 1,7 procent tot 85 euro. Befimmo plant een kapitaalverhoging van 180 tot 200 miljoen euro. Het opgehaalde geld moet dienen om de oorlogskas te stijven na de overname van Fedimmo. Voor Belgie gaat het om een vrij grote operatie. Dit jaar haalde enkel GBL (710 miljoen euro) meer geld op met een kapitaalverhoging.

Aan de andere kant van het spectrum stond Deceuninck. De kunststofraamprofielenproducent verloor 2,8 procent tot 22,43 euro omdat het bedrijf vrijdag na beurstijd een omzet- en winstwaarschuwing voor het boekjaar 2006 uitstuurde. Voor het eerst sinds zijn beursgang verwacht het bedrijf een nettoverlies. Deceuninck verwacht slechts een omzetgroei van 3 procent, tot dusver was dat nog 5 procent.

Ook de mediagroep Roularta had een slechte dag met een verlies van 0,8 procent tot 59 euro. Analist Francois Van Leeuw van Bank Degroof heeft het advies voor Roularta verlaagd van accumulate naar hold. Hij wijst er op dat de aandelenkoers van Roularta de voorbije vijf maanden met 18,5 procent is gestegen. In afwachting van toekomstige margegroei bij het recent verworven L'Express L'Expansion geeft hij er de voorkeur aan voorzichtig te blijven.

Brantano kon amper profiteren van nieuws dat de vastgoedbevak Retail Estates 19 winkels en het distributiecentrum van de schoenenverkoper overneemt. Retail Estates betaalt 42,5 miljoen euro voor de panden, Brantano blijft huurder. Brantano won 0,1 procent tot 37,74 euro. Retail Estates verloor 0,9 procent tot 44,55 euro.

Bois Sauvage neemt samen met onder meer Floridienne het bedrijf Biobest in Westerlo over. Bois Sauvage zit voor die overname voor 40 procent in een consortium met Floridienne (via Florinvest, 20%) en Domaine d'Argenteuil (40%). Biobest is actief op het gebied van de biologische strijd en bestuiving door hommels. Het bedrijf kweekt nuttige insecten die kunnen ingezet worden voor de bestrijding van schadelijk ongedierte in sommige teelten en produceert ook biopesticiden. De jaaromzet van Biobest bedraagt ongeveer 20 miljoen euro. Biobest bezit, naast de hoofdfabriek in Westerlo, nog drie andere fabrieken die gelegen zijn in Turkije, Marokko en Canada. Bois Sauvage sloot onveranderd op 322,00 euro. Floridienne steeg 0,6 procent tot 78,45 euro.

Pinguin (+3,1% tot 7,25 euro) stond in de belangstelling nu bekend raakte dat Management Deprez (de familie Veerle Deprez) niet langer de exclusieve controle in rechte heeft over de producent van diepvriesgroenten. Management Deprez, Food Investment International (rond de familie Hein Deprez) en Tosalu (familie wijlen Luc Desimpel) hebben de gezamenlijke controle over Pinguin verworven via de gezamenlijke gecontroleerde holdingvennootschap 2 D.

Kinepolis ten slotte sloot 0,8 procent hoger op 43,10 euro na een bericht in De Standaard dat Mimi Lamote (ex-C&A, ex-E5-Mode) en Etienne Duquenne (ceo van Sunparks) lid worden van de raad van bestuur van de bioscoopgroep. Hun aantreden past in de vernieuwing van de raad van bestuur van Kinepolis sinds Joost Bert de enige CEO van de bioscoopgroep is en de familie Claeys uit het aandeelhouderschap is verdwenen. Bert maakt van die wissel gebruik om het aantal familieleden in de raad van bestuur drastisch te beperken.

Dieter Snoeck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud