Advertentie

GM houdt Wall Street staande

(tijd-nieuwslijn) - De meeste toonaangevende aandelenindices in New York kozen maandag na enig gezwalk toch voor de weg omhoog. Alleen de Dow Jones hield zich de gehele handelsdag staande. Met dank aan General Motors.

Even leek het erop alsof de hoge olieprijs de aandelenkoersen op Wall Street zou drukken. Op de olietermijnmarkt in New York liep de prijs voor een vat ruwe olie op met 2,8% naar USD 64,36. Boosdoener is Wilma, een tropische storm ten westen van Jamaica, die kan uitgroeien tot een nieuwe orkaan.

Het autofonds GM hielp de Dow Jones aan zijn dagwinst. De bleu chip-index sloot zelf 0,6% hoger op 10.348,10. De brede S&P 500 pakte 0,3% op 1.190,10 punten en de Nasdaq Composite won 0,3% op 2.070,30. De tienjarige Amerikaanse T-bond daalde 3/32 tot 97, bij een effectief rendement van 4,51%. De euro eindigde 0,4% lager op USD 1,2019.

General Motors, producent van onder meer de Cadillac en de Hummer, maakte maandag kwartaalcijfers bekend. Niet alleen moest 's werelds grootste autofabrikant een vierde kwartaalverlies op rij incasseren, het verlies was groter dan waarop analisten hadden gerekend. Bovendien gaat het concern waarschijnlijk meer dan 25.000 banen schrappen en overweegt het management een mogelijke verkoop van het meerderheidsbelang in zijn financieringspoot GMAC.

Toch schoot het aandeel kort na opening van de beurs omhoog. Reden daarvoor was een akkoord met de vakbonden over de zorgkosten. Daarop wordt door het autoconcern nu zo'n USD 18 miljard bespaard, waarvan tegen eind volgend jaar al USD 5 miljard. Nadat het nieuws bekend werd, tikte het aandeel even de USD 31,50 aan, een stijging van 12,6%.

Het autofonds eindigde uiteindelijk 7,5% hoger op USD 30,09.

Naast General Motors telde de Dow Jones nog vijftien stijgers. Altria, moederbedrijf van onder meer sigarettenfabrikant Philip Morris, sprong het meest in het oog. Het aandeel profiteerde van een uitspraak van het Hooggerechtshof. Die wees een zaak van de hand, die een claim behelsde van USD 280 miljard tegen de gehele Amerikaanse tabaksindustrie. Altria won 6,1% tot USD 74,96.

Citigroup stond aanvankelijk ook in het rijtje stijgers, maar daalde toch 0,2% tot USD 44,81. De bank rapporteerde over het derde kwartaal een winst per aandeel van USD 0,97. Daarin zat echter USD 0,04 aan eenmalige kosten vanwege orkaan Katrina. Zonder die last kwam de winst per aandeel uit op USD 1,01, net iets boven de analistenverwachting van USD 0,99. Citigroup moest echter het hoofd buigen voor de naderende storm Wilma.

Onderin de Dow Jones waren Verizon (-1,7%), Johnson & Johnson (-1,1%) en United Technologies (-1,0%) te vinden. Boeing daalde tegen alle verwachting in 0,4%. Volgens The Wall Street Journal heeft de vliegtuigbouwer een order gekregen voor twintig Boeing 787 'Dreamliner'-vliegtuigen van International Lease Finance, een dochter van verzekeraar American International Group.

Een uur voor de handel van start ging, stak nog even de inflatievrees de kop op. De New York Fed Manufacturing-index werd bekendgemaakt, een maandelijks overzicht van fabrikanten in die regio. De index kwam in oktober uit op 12,1, tegen 15,6 een maand eerder. Belangrijker was dat e e n bepaalde component van die index, de 'prices paid', was toegenomen van 53,9 in september naar 57,3 in oktober.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud