Goede resultaten sturen Europese beurzen hoger

(tijd-nieuwslijn) - Met uitzondering van de beurs van Frankfurt, gaan alle Europese beurzen met winst van start. Voorbeurs werden al heel wat kwartaalcijfers bekendgemaakt die over het algemeen aan de verwachtingen voldoen of ze overtreffen. Bovendien kon Wall Street het verlies dinsdag beperken, ondanks de forse daling van het consumentenvertrouwen in de maand juni.

Na een klein uur handel wint de DJ EuroStoxx50 1,8% tot 2.741 punten. De bredere DJ EuropeStoxx50 klimt 1,6% tot 2.763,57 punten. Binnen de index stijgen 43 aandelen. De Euronext100 voegt 1,6% aan de notering toe tot 600.37 punten. Londen wint 1,2%, Frankrijk 1,6%, Madrid 2,2%, Amsterdam 1,8%, maar Duitsland moet 0,8% prijsgeven. De euro moet opnieuw terrein prijsgeven ten opzichte van de dollar. Een euro is nog USD 0,9788 waard.

In Europe komt het resultatenseizoen stilaan op gang. Voorbeurs maakten onder meer Unilever, Vedior, Solvay, Aventis, Metro en Suez kwartaalcijfers bekend. Deze van Unilever worden enthousiast onthaald. De Nederlandse maker van consumentenproducten, bekend van Dove-zeep, Knorr en Omo, zag zijn omzet in het tweede kwartaal met 31% stijgen. Dat was meer dan verwacht. Bovendien verhoogt de groep haar vooruitzichten voor het hele boekjaar. Unilever verwacht nu dat de winst per aandeel met ongeveer 15% zal stijgen. Eerder had de groep het over iets meer dan 10%. Het aandeel Unilever wordt beloond met een koersklim van 6% tot EUR 57,15.

Nog in Nederland meldde uitzendgroep Vedior voorbeurs een winst per aandeel over het tweede kwartaal die 1 eurocent hoger lag dan verwacht. In tegenstelling tot Unilever, gaf Vedior geen vooruitzichten mee voor 2002. Vedior wint 2,7% tot EUR 11,35.

De farmasector is in goede doen. Het Frans-Duitse Aventis zag zijn operationele winst het afgelopen kwartaal 30% stijgen en zegt goed op weg te zijn om zijn doelstellingen voor het lopende jaar te halen. Aventis voegt 2,9% aan de notering toe tot EUR 66,85. Het Belgische Solvay zag zijn nettowinst over de eerste zes maanden 15% stijgen. Dat was meer dan verwacht. De groep bevestigde dat ze dit jaar een tweecijferige winstgroei verwacht. Solvay klimt 0,9% tot EUR 69,50.

De Duitse warenhuisketen Metro, de vijfde grootste kleinhandelaar ter wereld, heeft zijn omzetdoelstellingen voor het huidige boekjaar licht verlaagd vanwege de opmars van de euro ten opzichte van de dollar. De groep blijft er wel bij dat de winst per aandeel met 10% zal groeien. Metro wordt 4,4% duurder tot EUR 27,05. De Franse nutsholding Suez wint 6,6% tot EUR 23,25, nadat de groep meldde dat de omzet in het tweede kwartaal 8,1% steeg.

BBVA, de tweede grootste bank van Spanje, zag haar nettowinst in de eerste jaarhelft 8,9% terugvallen tot EUR 1,166 miljard. De bank heeft EUR 209 miljoen opzij gezet voor de verliezen bij Telefonica, de Spaanse telecomoperator waar ze een belang van 5,5% in heeft. Het aandeel wint 3,8% tot EUR 10,07. Het Nederlandse ABN Amro liet ondertussen weten dat er geen reden tot ongerustheid is over de winstgevendheid van de Braziliaanse activiteiten. ABN is de tweede grootste buitenlandse bank in dat land. ABN wint 1,45% tot EUR 14,71.

Nadine Bollen

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud