Grieken slijten 2 miljard overheidspapier

George Papaconstantinou, de Griekse minister van Financiën.

Griekenland heeft dinsdagvoormiddag bijna 2 miljard euro aan staatspapier met een looptijd van drie maanden verkocht. De uitgifte was fors overingeschreven, maar de Grieken moesten wel 3,65 procent rente betalen. Dat is meer dan dubbel zoveel als bij een gelijkaardige emissie in januari.

Brussel (tijd) - Griekenland verkocht 1,95 miljard euro overheidspapier met een looptijd van 13 weken. De rente (berekend op jaarbasis) bedroeg 3,65 procent en de uitgifte was 4,6 maal overingeschreven. Bij een gelijkaardige emissie in januari moesten de Grieken maar 1,67 procent betalen.

Ter vergelijking, wie zijn geld tien jaar aan Duitsland toevertrouwt, krijgt daarvoor een jaarlijkse interestbetaling van om en bij de 3,1 procent.

De Grieken moeten op tienjarig overheidspapier aan de huidige markttarieven 7,8 procent interest betalen. Dat is het hoogste peil sinds Griekenland in de eurozone kwam.

Beleggers dumpen opnieuw Griekse staatsobligaties, omdat er nog altijd geen duidelijkheid is over de activering van een steunplan. Griekenland vroeg vorige week om de onderhandelingen met het IMF en Europa daarover te starten, maar de gesprekken werden maandag uitgesteld door het verstoorde luchtverkeer ten gevolge van de IJslandse aswolk.

Schuldherschikking

Ook de rente op tweejarig Grieks staatspapier schiet dinsdag naar meer dan 7,5 procent. Die forse stijging van de korte Griekse rente weerspiegelt de vrees van beleggers op een nakende schuldherschikking.

Ondertussen blijft de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou (zie foto) alle moeite van de wereld doen om het vertrouwen van de financiële markten te herstellen.

'Onze financieringsbehoeften tot en met mei zijn onder de kaap van 10 miljoen euro gezakt', zei hij na de succesvolle uitgifte van vandaag. Het mag weinig baten.

Daar zit Axel Weber, de voorzitter van de Duitse centrale bank, mogelijk voor iets tussen. Weber zei dinsdag dat de Grieken misschien wel meer steun nodig hebben dan de 30 miljard euro die Europa momenteel voorzien heeft.PDG

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud