Grieken wegen op beurskoersen

Foto Reuters

Na de middag was de hogere opening van in de ochtend snel vergeten. De verliezen op de Europese beurzen liepen op van 0,7 procent tot bijna anderhalve procent. Euronext Brussel deed niet onder. Reden voor de ommezwaai was - opnieuw - de lamentabele staat van de Griekse financiën.

(tijd) - Zo rezen twijfels of het noodkrediet van 45 miljard euro wel zal volstaan om de Grieken te redden. Eurostat, het statistisch orgaan van de Europese Unie, liet weten dat de begrotingstekorten van Griekenland en Ierland vorig jaar veel groter waren dan eerst gemeld.

Volgens de laatste berichten zou het noodkrediet van 45 miljard euro mogelijk tekortschieten om de Grieken te redden. Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie, liet weten dat de begrotingstekorten van Griekenland en Ierland vorig jaar veel groter waren dan eerst gemeld.

Ook Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal flirten met begrotingstekorten van rond de 10 procent. Voor de hele eurozone bedraagt het tekort 6,3 procent, dubbel zoveel als de beoogde 3 procent.

Beleggers dumpten weer massaal Grieks schuldpapier, uit vrees dat Athene in gebreke zal blijven. De Griekse tweejaarsrente piekte boven de 10 procent, een stijging van ruim 230 basispunten. De Griekse lange rente steeg tot 8,7 procent. Bovendien kwamen Portugal en Ierland in het vizier, met een klim van hun langetermijnrente met 18 en 17 basispunten.

Wall Street

Wall Street lijdt net als de Europese beurzen onder teleurstellende bedrijfsnieuws en heropflakkerende twijfels over de tekorten van verschillende Europese landen. Rond 19 uur staat Wall Street op verliezen van rond de halve procent.

De technologiezware Nasdaq geeft, onder meer door Qualcomm en eBay, 0,3 procent prijs. Zowel Qualcomm als eBay zitten in het defensief na teleurstellende cijfers en verwachtingen.

Europa

Dat er in Europa in de vroege handel nog winst op de tabellen verscheen, was vooral te danken aan Nestlé. De cijfers van de groep namen ook de rest van de voedings- en drankenssector op sleeptouw.

De goede resultaten raakten ondergesneeuwd door de escalerende Griekse schuldperikelen en de zwakke kwartaalcijfers van gsm-fabrikant Nokia. De winst van de grootste gsm-fabrikant ter wereld bleef bijna 60 miljoen euro onder de verwachtingen, wat het aandeel tot 14 procent lager stuurde.

Bij de Europese financials kon Crédit Suisse de verdrievoudiging van zijn winst niet verzilveren. Het aandeel was met een verlies van 4,7 procent de rode lantaarn van de sector. Beleggers zijn teleurgesteld in de zakenbankactiviteiten van de Zwitserse bank, die minder presteerde dan de Amerikaanse sectorgenoten.

Nog in Zwitserland ging ABB 8 procent onderuit. De Zweeds-Zwitserse engineeringgroep zag zijn winst lager uitkomen dan verwacht, ten gevolge van de daling van de orders en de omzet.

Brussel

De Brusselse financials leden zwaar onder de aanhoudende negatieve nieuwsstroom rond Griekenland. De Bel 20 sloot uiteindelijk 1,1 procent lager op 2.630,94 punten. Er waren vier stijgers voor 16 dalers.

Op de Brusselse beurs kreeg de Bel20 de meeste steun van Mobistar, AB Inbev en Delhaize. Mobistar won 0,5 procent tot 46,75 euro na beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers. Bank Degroof verhoogde zijn advies voor de mobilofoniegroep tot kopen en het koersdoel van 49 tot 53,2 euro.

Melexis rapporteerde in het eerste kwartaal een verder herstel tegenover het vorige kwartaal. Tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen de crisis volop woedde in de autosector, verdubbelde de omzet. Het aandeel kon niet profiteren. Na de meer dan 15 procent stijging op woensdag heeft Melexis last van winstnemingen. Het aandeel zakte 8,1 procent tot 8,95 euro en was daarmee de grootste verliezer op Euronext Brussel.

 

SR/BS/KD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud