Grieks akkoord geeft euro boost

(foto: EPA)

De euro reageert enthousiast op het Europees noodkrediet voor de schuldcrisis van Griekenland. In de voormiddag piekte de munt even op het hoogste peil in drie weken, 1,3692 dollar. Na de middag doet de euro het iets rustiger aan.

(tijd) - Om 14u versterkt de euro 0,6 procent tegenover de dollar tot 1,357 dollar.

De landen van de eurozone stellen 30 miljard euro ter beschikking van Griekenland, bovenop financiering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Maandag zitten de ministers van Financiƫn van de eurozone bijeen met het IMF om de exacte details uit te werken, maar Griekenland zou een rente van 'ongeveer 5 procent' betalen. Dat is minder dan 7 procent marktrente op dit ogenblik.

'Een enorm bedrag', reageert Stephen Jen, hoofd van BlueGold Capital Management in London en een gewezn IMF-econoom. 'Dit is meer dan een bazooka, dit is een nucleaire oplossing voor het Griekse probleem. Op de korte termijn zit de markt short op Griekse activa, wat in die activa tot een rally zal leiden.'

Kort na 7 uur steeg de euro tegenover de dollar ruim 1 procent tot 1,3692 dollar, het hoogste peil sinds 18 maart. Vorige week naderde de Europese munt door de Griekse zorgen met 1,3283 dollar tot op minder dan een kwartcent van zijn laagste punt in elf maanden (1,3268 dollar op 7 mei 2009).

'In een omgeving waar speculanten short gingen op de euro kan het nieuws over het noodkrediet een 'circuit breaker' of vertragingsmechanisme in gang zetten', zegt een valutaspecialist van Commonwealth Bank of Australia in Sydney aan Bloomberg. 'Het wordt een nogal sterke week voor de euro, met niveau's van 1,38 tot 1,40 dollar.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud