Advertentie

Grondstofwaarden vegen winsten van Europese koerstabellen

De zware verliezen van de grondstoffenwaarden duwden de Europese beurzen in het laatste handelsuur finaal kopje onder. De financiële aandelen boden het grootste deel van de dag weerwerk. Slecht nieuws bij de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, die op Wall Street kort na opening tot 40 procent lager dook, zette echter het sentiment over de financiële sector onder druk.

De indices leken, na een licht lagere start, goed op weg om een vervolg te breien aan de rally van maandag. Tegenvallende cijfers over de huizenmarkt zorgden in de namiddag al even voor een dip. De zware verliezen van de mijnbouwers en de olieproducenten zorgden tenslotte voor rode cijfers bij de slotbel.

Zowat alle industriële metalen gingen omlaag. De daling werd aangevoerd door nikkel, onder druk van verder stijgende voorraden van het metaal. Posco, ‘s werelds grootste producent van roestvrij staal, verlengde voor de derde maand de beslissing om de productie op een lager pitje te zetten. De teruglopende bouwactiviteit wereldwijd zet de vraag naar roestvrij staal onder druk. Zowat tweederde van de wereldwijde nikkelproductie wordt gebruikt voor het maken van roestvrij staal. Ook goud, koper, zink en tin werden flink goedkoper. ‘Beleggers zoeken naar signalen dat de globale economie gezond genoeg is om de huidige prijzen te rechtvaardigen,’ klinkt het bij marktpartijen. ‘De recente cijfers wijzen echter niet in die richting.'

Ook de aanslepende overnamestrijd tussen BHP Billiton (-5,4%) en Rio Tinto (-5%) blijft de gemoederen beroeren. Volgens Marius Kloppers, gedelegeerd bestuurder van BHP Billiton, spelen de dalende grondstofprijzen in het voordeel van het bod van 121,5 miljard dollar op Rio Tinto. Aandeelhouders zouden de overname moeten zien zitten wegens de hogere winstmarges en lagere schuldgraad bij BHP Billiton. Bovendien zouden de verwachte kostenbesparingen ter waarde van 3,7 miljard dollar de dalende metaalprijzen moeten compenseren.

Ook de olieprijs nam een duik. Bij het slot van de Europese beurzen kostte een vat ruwe Brent 100,85 dollar, een daling met 2,5 procent. Dat is een gevolg van uitspraken van de Saudische minister van Olie. Die liet optekenen dat de oliemarkt op dit moment in evenwicht is, met voldoende voorraden en een goede prijs. De leden van de Opec komen vandaag bijeen in Wenen. De verwachting is dat zij zullen beslissen om de productie op het huidige recordniveau te handhaven. Een en ander zette olieproducenten zoals BP en Total onder druk, met verliezen van respectievelijk 1,9 en 2,4 procent.

De goedkopere olie was dan weer wel goed nieuws voor de grote brandstofverbruikers in Europa. Zo gingen luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair (+7,1%), Air France-KLM (+4,9%) en British Airways (+4,1%) vlot hoger. De markt hoopt ook dat de lagere brandstofprijzen de consumptiegoederen goed zullen doen. Daimler, 's werelds tweede grootste constructeur van luxewagens, ging 0,5 procent hoger.

Een van de opvallendste koersbewegingen viel gisteren op te tekenen in de farmasector. Daar kende Duitslands grootste geneesmiddelenproducent Bayer in de loop van de dag zijn sterkste koerssprong in vijf maanden tijd. Bij het slot bleef daar nog een winst van 1,2 procent op 53,34 euro van over. Aanleiding voor de koersopstoot waren geruchten over een mogelijk bod van het Amerikaanse Pfizer. Beide bedrijven weigerden te reageren op de marktgeruchten. Het is overigens niet de eerste keer dat Bayer het middelpunt vormt van overnamespeculatie. Vorig jaar werd de uitvinder van de aspirine meermaals gekoppeld aan het Zwitserse Novartis.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud