H&M zet Europese retailers op verlies

De Europese beurzen verloren donderdag flink terrein na de publicatie van twee slechter dan verwachte economische cijfers. De pan-Europese Stoxx600-index zakte 1,9 procent tot 240,15 punten. De EuroStoxx50 eindigde 1,6 procent lager op 2.840,57 punten.

(tijd) - Het ochtendsentiment werd verpest door het Duitse ondernemersvertrouwen (Ifo-indicator). Die steeg in september weliswaar tot 91,3 punten, maar dat was minder dan de voorspelde 92 punten. De Ifo-indicator is zowat de belangrijkste indicator uit Duitsland, de grootste economie van de eurozone.

In de namiddag kwam er slecht economisch nieuws uit de Verenigde Staten. De verkoop van bestaande woningen daalde er in augustus met 2,7 procent tot 5,1 miljoen op jaarbasis. Economen hadden een toename tot 5,35 miljoen voorspeld.

De Europese retailwaarden gingen gemiddeld 2,6 procent lager. De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (-4,3% tot 391 Zweedse kronen) bleef in het derde kwartaal onder de verwachtingen. Europa's tweede grootste kledingretailer maakte bekend dat het nettoresultaat over het derde kwartaal 3,46 miljard kronen (340 miljoen euro) bedroeg, een lichte stijging ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar. Maar de analisten hadden gerekend op 3,5 miljard kronen. In Londen verloor sectorgenoot Marks & Spencer 2,9 procent tot 372,9 pence.

Op beurs van Kopenhagen ging bierbrouwer Carlsberg (-2,9% tot 382 Deense kronen) onderuit. Het aandeel had last van de beslissing van de Russische overheid om de accijnzen op bier tegen 2012 te verdrievoudigen. Rusland is een belangrijke groeimarkt voor Carlsberg, de vierde brouwer in wereld. De Deense brouwer brengt er het Baltika-merk op de markt en heeft een marktaandeel van ruim 38 procent.

De Europese olie- en gasaandelen verloren gemiddeld 2,5 procent. Dat gebeurde in een reactie op de daling van de olieprijs met 3,7 procent tot iets meer dan 65 dollar per vat Brent. Dat is het laagste peil sinds midden juli.

CP

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud