Advertentie

Herstel blijft uit op Wall Street

De aandelenindices in New York hebben de eerste handelsdag van de week lager afgesloten. De Dow Jones wist tijdens de handel zo nu en dan uit de rode cijfers te klimmen, maar uiteindelijk was van een herstel geen sprake.

(betten) De stemming werd net als vorige week negatief beinvloed door vrees voor een stagnatie van de Amerikaanse economie en de toenemende onrust op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Aandelen van kredietverstrekkers gingen in de verkoop.

De Dow Jones moest uiteindelijk 0,5% inleveren tot 12.050,41 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 0,9% tot 1.374,12 punten en de technologiezware Nasdaq moest 1,15% inleveren tot 2.340,68 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde bij het sluiten van de beurs 1/32 lager op 97-15/32, bij een rendement van 4,49%. De euro verloor 0,5% ten opzichte van de Amerikaanse dollar en noteerde op USD 1,3093.

De Dow herbergde na de slotbel zes stijgers en 24 dalers. De lijst van stijgers werd aangevoerd door het aandeel IBM, dat 1% wist te winnen. Alcoa was aan de andere kant veruit de grootste daler, met een verlies van 3%.

Intel wist niet te profiteren van de omzetwaarschuwing van concurrent Advanced Micro Devices (AMD) en verloor 0,6%. AMD maakte maandag duidelijk dat het de omzetverwachting van USD 1,6-1,7 miljard voor het eerste kwartaal van 2007 waarschijnlijk niet zal waarmaken.

In januari gaf AMD nog een omzet- en winstwaarschuwing af voor het vierde kwartaal door prijsdruk. Het aandeel van de producent van processoren voor personal computers werd met 1,6% teruggezet tot USD 13,95.

New Century Financial sprong negatief in het oog met een verlies van bijna 70% tot USD 4,56. De kredietverstrekker van zogenoemde subprime leningen liet weten dat er technisch gezien problemen zijn met de terugbetaling van leningen, en dat de autoriteiten hiernaar een onderzoek zijn gestart. Subprime leningen zijn leningen aan klanten die een hoger risico hebben.

Ook andere kredietverstrekkers op Wall Street werden met argusogen bekeken. Door de oplopende rente zijn er zorgen dat subprime leningen niet terugbetaald kunnen worden.

Nieuws was er ook uit de autosector. Zo schreef Reuters dat Ford Motor deze week de verkoop van Aston Martin aankondigt. De verliesgevende Britse fabrikant van luxe sportwagens zou voor meer dan USD 865 miljoen van de hand worden gedaan, zo meldt het persbureau. Ford verloor 0,1%.

Verder schreef Detroit News het afgelopen weekeinde dat private equity-investeerder Blackstone Group geinteresseerd is in Chrysler Group, de in problemen verkerende Amerikaanse divisie van het Duitse DaimlerChrysler.

Het aandeel Polo-Ralph Lauren wist niet te profiteren van de aangekondigde joint venture met het Zwitserse Richemont. De samenwerking tussen de twee partijen is gericht op de distributie van horloges en juwelen van Richemont naar winkels van het Amerikaanse modeconcern. Polo-Ralph Lauren sloot 2% lager.

Palm tekende met een min van bijna 10% een duidelijk groter verlies op. De maker van de Treo smartphone praat met investeringsbanken om zijn strategische opties te verkennen, zo schreef de Wall Street Journal maandag. Vrijdag steeg het aandeel Palm nog flink op overnamegeruchten.

Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse dienstensector leken weinig invloed te hebben. De inkoopmanagers van de dienstensector in de Verenigde Staten waren in februari minder optimistischer dan verwacht. De zogeheten ISM Non-Manufacturing Index van het Institute of Supply Management (ISM) kwam uit op 54,3, tegen een gemiddelde verwachting van 57,1.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud