Hint renteverlaging kan Wall Street niet sussen

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten na een hoopvol begin alweer met indrukwekkende verliezen. Nochtans riep de Amerikaanse overheid alle hens aan dek om de rust op de financiële markten te herstellen. Fed-voorzitter Bernanke is bereid de rente te verlagen.

(tijd) - De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, richt een speciaal fonds op ter ondersteuning van de Amerikaanse markt voor bedrijfskredieten op korte termijn. De maatregel komt er op een moment dat de kredietschaarste overspringt naar de markt voor leningen op korte termijn waarop bedrijven leunen voor de financiering van hun activiteiten.

In een toespraak in Washington zette Fed-voorzitter Bernanke de deur wagenwijd open voor een renteverlaging. Ook dat kon het tij niet keren.

De Dow Jones sloot met een verlies van 5,1 procent tot 9.447,11 punten. De bredere S&P500 ging 5,7 procent lager tot 996,23 punten.

Bank of America verloor 26,2 procent tot 23,77 dollar. De bank meldde maandag nabeurs dat het de winst in het derde kwartaal zag terugvallen naar 1,2 miljard dollar, een daling met 68 procent ten opzichte van de 3,7 miljard dollar in dezelfde periode een jaar geleden. Als oorzaak noemt het financiele concern de verslechterde kredietmarkten en hogere afschrijvingen op credit cards. De bank zei eveneens het dividend te zullen halveren en voor 10 miljard dollar aan vers kapitaal op te halen. Ook andere financiële instellingen staan in het verlies.

Ook andere financiële waarden werden massaal gedumpt. Merrill Lynch zakte 26,6 procent tot 18 dollar, Morgan Stanley kreeg een dreun van 25,3 procent tot 17,65 dollar.

De verkoopgolf liet geen enkele sector onberoerd. Autoconstructeur Ford verloor 20,9 procent tot 2,92 dollar, General Motors zakte 10,9 procent tot 7,56 dollar. Ook vastgoedgroepen en bouwondernemingen verloren fors.

Chipmaker Advanced Micro Devices (+8,5% tot 4,59 dollar) steeg wel. Intel's grootste concurrent zei vandaag dat het Abu Dhabi mag verwelkomen als aandeelhouder van een op te richten onderneming die twee fabrieken zal bezitten in Duitsland en een derde zal bouwen in New York. Het emiraat investeert in een eerste fase 700 miljoen dollar. Abu Dhabi wil in totaal 6 miljard dollar in de nieuwe onderneming pompen, die 1,2 miljard dollar van de schuld van AMD zal overnemen. Daarnaast investeert Abu Dhabi ook nog eens 314 miljoen dollar in AMD zelf, zodat het haar belang verdubbelt tot 19 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud