Hoop op reddingsplan zet Wall Street onder stoom

De Amerikaanse beurzen herstelden van de flinke klap van maandag door geruchten dat de politiek het plan-Paulson weer zou opvissen. De Bel20 sloot met 3,2 procent winst, hoofdzakelijk dankzij de grote koerswinsten voor Fortis, Dexia en KBC.

(tijd) - Eerder had president George Bush al aangedrongen dat er voort gepraat wordt over een plan voor de financiële markten.

Vooral de financiële waarden konden profiteren van de groeiende verwachting dat de Amerikaanse politiek deze week een reddingsplan voor de financiële markten zal uitwerken. Maandag werd het plan ter waarde van 700 miljard dollar belastinggeld van minister van Financiën Henry Paulson nog verworpen door het Congres, wat voor een verkoopgolf op Wall Street zorgde.

De S&P500 zette toen het grootste dagverlies sinds oktober 1987 neer, maar won gisteren 5,3 procent terug, de grootste dagwinst in zes jaar. Desondanks is het de slechtste beursmaand voor de S&P500 sinds 2002. De Dow Jones kreeg er 4,7 procent bij op 10.850,29 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 5 procent op 2.082,33 punten.

Voorbeurs benadrukte president George W. Bush hoe ongelukkig de afkeuring van het plan-Paulson wel niet was, maar dat dat niet het einde van het legislatieve proces betekent. ‘Dit is een cruciaal moment voor onze economie’, zei hij. Hij riep de Congresleden op samen te zitten en met een plan op de proppen te komen. ‘De gevolgen van niets doen worden iedere dag erger.’ Dat voedde de hoop dat een heropvissing van het plan of het ontwikkelen van een alternatief plan deze week uit de bus kan komen.

Boekhoudregels

Verder was er ook nieuws dat de beurswaakhond SEC samen zou zitten met de Financial Accounting Standards Board om de ‘market-to-market’-boekhoudregels te herbekijken als onderdeel van het globale reddingsplan. Later deze week zouden er daaromtrent verdere richtlijnen van de instanties volgen.

JPMorgan Chase, de grootste Amerikaanse bank volgens deposito’s, won 13,9 procent tot 46,70 dollar. Citigroup steeg 15,6 procent tot 20,51 dollar. Goldman Sachs kreeg er 6,1 procent bij op 128 dollar en Bank of America ging 15,7 procent hoger tot 35 dollar. Merrill Lynch won 15 procent tot 25,30 dollar.

Paulson-plan

Maandagavond werd het plan-Paulson door het Huis van Afgevaardigden nipt afgeschoten. Dat betekent dat Amerikaanse banken nog langer met hun rommelactiva blijven zitten. Bush reageerde ontgoocheld en dringt erop aan snel actie te ondernemen. 'Want elke dag dat er gewacht wordt, worden de gevolgen erger', aldus Bush.

Democraten en Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden lieten al verstaan dat een reddingsplan voor de crisis in de financiele sector er sowieso moet komen. Op Wall Street is men er blijkbaar van overtuigd dat er nog deze week een oplossing uit de bus komt, hoewel het nog onduidelijk is welke toegevingen er zullen moeten gedaan worden om de tegenstanders alsnog over de streep te trekken.

Brussel

Op Euronext Brussel kon de Bel20 met een stevige winst afsluiten. Even leek het er nochtans op dat de sterindex op een tweede dramatische handelsdag afstevende, maar de gemoederen bedaarden na een uur handel. Het waren opnieuw de banken die voor het nodige drama zorgden.

De Bel20 sloot na een sterk laatste handelsuur met een winst van 3,2 procent tot 2.672,20 punten. De index telde met Mobistar slechts 1 daler.

De dag begon evenwel onder een slecht gesternte. Maandagavond werd het plan-Paulson door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nipt afgeschoten. Dat betekent dat Amerikaanse banken nog langer met hun rommelactiva blijven zitten. President Bush reageerde ontgoocheld en drong erop aan snel actie te ondernemen. 'Want elke dag dat er gewacht wordt, worden de gevolgen erger', aldus Bush.

De onzekerheid in verband met het reddingsplan en de onduidelijkheid omtrent de kapitaalverhoging van Dexia deed de Bel20 lager openen. De koers van Dexia werd in de vroege ochtend zelfs geschorst in afwachting van meer nieuws over de kapitaalinjectie van 6,4 miljard euro door de Belgische, Franse en Luxemburgse overheden en de institutionele aandeelhouders. In de voormiddag geraakte bekend dat Axel Miller, de gedelegeerd bestuurder, en Pierre Richard, de voorzitter van de raad van bestuur, hun ontslag hebben aangeboden. Bij de hervatting van de handel schoot het aandeel Dexia terstond 4,95 procent hoger. Bij de kapitaalverhoging tekenen de overheden in op 9,90 euro. Het aandeel Dexia sloot 6,1 procent hoger op 7,5 euro.

Door de onduidelijkheid rond Dexia donderde KBC bij de opening 18,1 procent lager. Het duurde 17 minuten vooraleer een koers werd gevormd omdat de spread tussen de bied- en laatkoersen te groot was. Even leek het erop dat KBC als derde Belgische grootbank het slachtoffer zou worden van de bankencrisis, maar het aandeel kon zich herpakken en ging op de slotbel 4,1 procent hoger op 59,73 euro.

Fortis dook na een twijfelende start mee 8 procent lager met KBC, maar werkte het verlies helemaal weg. Het aandeel steeg met 10,9 procent tot 4,30 euro.

Opvallendste stijgers binnen de Bel20 waren Agfa-Gevaert (+10,21% tot 4,46 euro) en Umicore. De materiaaltechnologiegroep steeg 9,5 procent tot 21,59 euro. Grondstofgerelateerde aandelen werden overal terug opgepikt door een algemen daling van de grondstoffenprijzen. Volgens een Bloomberg-studie noteren de grondstofaandelen uit de Dow Jones Stoxx 600-index het goedkoopst sinds 1999 aan 6,8 maal de winst. Nyrstar steeg eveneens met 3,7 procent tot 4,25 euro.

Colruyt steeg 3,3 procent tot 176,94 euro. Het aandeel van de Halse distributieketen noteerde dinsdag nochtans ex-dividend. Colruyt keert 3,68 euro per aandeel uit aan zijn aandeelhouders.

Wantrouwen

Het wantrouwen tussen banken onderling bleef dinsdag groot. De libor, de rente die banken elkaar aanrekenen voor dagkredieten, staat op een recordhoogte. De euribor eveneens. Op korte termijn dollars lenen is nog duurder. Die markt is bijna volledig opgedroogd zodat de ECB nog eens 30 miljard aan dollars in de markt gooide, en dat tegen een nooit geziene 11 procent dagrente. Dat is bijna zes keer meer dan de basisrente die de Fed aanrekent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud