IBM helpt Wall Street aan forse winst

Wall Street is met een stevige winst aan de week begonnen. Beter dan verwachte kwartaalcijfers van computerbouwer IBM en een positief analistenrapport van beurshuis Credit Suisse over Amerikaanse aandelen deden de beleggersharten sneller slaan.

(tijd) - De Dow sloot ruim 171 punten hoger op 12.778,15 punten, een winst van 1,4 procent. De brede S&P500 won 1,1 procent tot 1.416,25 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq er 1,6 procent bijdeed tot 2.478,30 punten.

IBM (+5,4% tot 102,93 dollar) droeg ruimschoots bij tot de winst van de Dow. Voorbeurs maakte de computerfabrikant sterke vierdekwartaalcijfers bekend. De winst per aandeel steeg met een kwart tot 2,80 dollar per aandeel, ruim beter dan wat analisten hadden verwacht. De omzet dikte met 10 procent aan tot 28,9 miljard dollar.

De puike resultaten van IBM ontketenden een ware rally in de technologiesector, die sinds het begin van het jaar zwaar onder druk stond door de vrees voor een recessie in de VS.

Tweede grootste stijger in de Dow was chipfabrikant Intel (+5% tot 23,08 dollar), dat vandaag met kwartaalcijfers komt. Ook Hewlett-Packard (+2,5% tot 46,13 dollar) was bovenaan terug te vinden. In de Nasdaq ging Apple (+3,5% tot 178,78 dollar) flink vooruit. Bank of America trok zijn winstverwachtingen voor de producent van de iPod en iPhone voor 2008 op.

Niet alleen de techwaarden deden het goed, ook de grondstoffenaandelen speelden zich in de kijker. Zij profiteerden van een nieuwe hausse van de metaalprijzen. In de Dow steeg aluminiumgroep Alcoa (+3,7% tot 32,90 dollar) stevig. Op de brede markt wonnen gouddelvers Barrick Gold (+0,6% tot 51,48 dollar) en Newmont Mining (+2,7% tot 56,22 dollar).

De farma-aandelen verging het minder goed. Merck (-1,3% tot 59,78 dollar) en Schering-Plough (-8% tot 25,52 dollar) moesten terug. Vytorin, het cholestorolmedicijn dat beide farmagrootheden samen ontwikkelen, werkt niet beter dan een oudere, generische versie.

Ook Sears (-5% tot 91,38 dollar) zat in de hoek waar de klappen vallen na een waarschuwing voor tegenvallende eindejaarsverkopen. Bankreus Citigroup (+1,8% tot 29,06 dollar) steeg in aanloop naar de publicatie van zijn vierdekwartaalcijfers vandaag. Het gonsde de ganse dag van de geruchten over miljardenafschrijvingen, een dividendverlaging en ontslagen bij Citigroup.

Credit Suisse zorgde voor een vrolijke noot door zijn advies voor Amerikaanse aandelen op te trekken tot ‘overweight’. Het beurshuis is ervan overtuigd dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, met zijn monetair beleid de economische groei in de VS van het ergste zal vrijwaren. PDG

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud