InBev zorgt voor positieve start Bel20

(tijd) Op Euronext Brussel is de Bel20 donderdagmorgen hoger gestart. Ook in de buurlanden noteren de indices hoger. Beleggers en analisten kregen voorbeurs een reeks kwartaalresultaten te verwerken. InBev presteerde sterk in het derde kwartaal. Fortis en Delhaize worden afgestraft voor een daling van de nettowinst. Nabeurs komen Belgacom, NPM, Tessenderlo en Zenitel nog met kwartaalresultaten.

Omstreeks 10.45 uur gaat de Bel20 0,11 procent hoger tot 4.225,46 punten. De index telt 10 stijgers en 7 dalers. Agfa-Gevaert en NPM trappelen ter plaatse.

Grootste stijger donderdagmorgen is InBev met een plus van 3,65 procent tot 46,80 euro. Het Belgisch-Braziliaanse bierconcern, naar volume het grootste in de wereld, heeft over het derde kwartaal van 2006 een nettowinst behaald van 479 miljoen euro tegen 358 miljoen in de overeenstemmende periode van 2005. Dat is fors meer dan de 410 miljoen euro die analisten gemiddeld verwachtten. Per aandeel bedraagt de nettowinst 0,79 euro tegen 0,59 euro een jaar eerder. InBev wist in het derde kwartaal in alle geografische zones de marge te verbeteren.

Zoals verwacht geeft InBev geen concrete vooruitzichten. Tijdens een conference call zei CFO Felipe Dutra wel dat InBev er, op basis van de huidige trends, vertrouwen in heeft eerder dan de streefdatum van eind 2007 een ebitda-marge van 30 procent te halen. De Braziliaanse InBev-dochter AmBev maakte intussen bekend een overnamebod te lanceren op de aandelen Quinsa die ze nog niet bezit.

De andere Bel20'ers die met resultaten kwamen, Fortis en Delhaize, vergaat het minder goed. Delhaize staat 2,63 procent in het rood op 63,05 euro. Beleggers richten zich op de daling van de nettowinst in het derde kwartaal. Die winst kwam uit op 45,3 miljoen euro. Dat is bijna een halvering vergeleken met de 89,7 miljoen euro winst in dezelfde periode een jaar eerder en fors beneden de verwachtingen van analisten. Die hadden gemiddeld gerekend op een winst van 98 miljoen euro voor de periode. Per verwaterd aandeel daalde de nettowinst van 0,91 tot 0,47 euro.

De scherpe daling van het nettoresultaat is grotendeels te wijten aan de geplande verkoop van de Tsjechische dochter Delvita. Met het oog op die verkoop boekte Delhaize al een bijzonder waardeverminderingsverlies van 59,3 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat en de omzet van de supermarktketen waren in het derde kwartaal beter dan een jaar geleden. De activiteiten in de VS, goed voor ruim driekwart van de omzet van Delhaize, droegen in het derde kwartaal 3,5 miljard euro bij (+5,1 procent). Delhaize Belgie boekte in het derde kwartaal een omzet van 1,1 miljard euro, een stijging van 6,9 procent tegenover 2005.

De financieledienstengroep Fortis verliest 1,1 procent tot 32,91 euro. Fortis heeft over het derde kwartaal van 2006 een nettowinst geboekt van 884 miljoen euro, tegen 913 miljoen een jaar eerder. Analisten geraadpleegd door Betten Beursmedia rekenden gemiddeld op een winst van 893 miljoen euro. Het bankbedrijf presteerde wat onder verwachting, terwijl bij verzekeringen een hoger dan verwacht resultaat werd geboekt.

Er werden in het afgelopen kwartaal zoals verwacht geen resultaten op desinvesteringen meegenomen. De winst per aandeel kwam in het afgelopen kwartaal uit op EUR 0,69, tegen EUR 0,71 een jaar eerder.

Op de brede markt heeft EVS een recordkwartaal achter de rug. Het Luikse beeldserverbedrijf heeft in het derde kwartaal een nettowinst van 11 miljoen euro geboekt, 27,9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en meer dan analisten hadden verwacht. De winst per aandeel steeg met 29 procent tot een recordpeil van 0,81 euro. Over een periode van negen maanden steeg de nettowinst met 117 procent tot 28,3 miljoen euro. De winst per aandeel over negen maanden klom met 141 procent tot 2,27 euro.

Ondanks de goede resultaten sturen beleggers het aandeel 0,7 procent lager tot 42,35 euro. KBC Securities verlaagde het advies donderdagmorgen omdat het orderboek van EVS beneden de verwachtingen is.

Het softwarebedrijf Real Software heeft in het derde kwartaal van 2006 een omzet geboekt van 23,2 miljoen euro, 5 miljoen euro minder dan over dezelfde periode vorig jaar. De omzet over de eerste negen maanden van 2006 bedraagt 75,2 miljoen euro. In de eerste negen maanden van 2005 bedroeg de omzet nog 89,1 miljoen euro. Het softwarebedrijf bevestigt zijn doelstellingen voor 2006. Het aandeel gaat 6,8 procent onderuit tot 0,55 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud