Advertentie

Indiase beurzen fors hoger, rest van Azie gemengd

De beurs in Japan ging fors lager (Foto EPA)

In Azië zijn de beurzen maandag gemengd maar overwegend lager geëindigd, met onder meer een verlies van 2,4 procent voor de Japanse Nikkei. Enkele tegenvallende bedrijfsresultaten en een sterkere yen lagen aan de basis. In India schoten de beursindexen scherp omhoog na de verkiezingsoverwinning van de regerende Congrespartij van premier Singh.

Indiase beurzen fors hoger, rest van Azie gemengd - 2

(tijd) - In Tokio eindigde de Nikkei225 2,4 procent lager op 9.038,69 punten. De breed samengestelde Topix presteerde navenant, met een daling van 2,5 procent tot 859,71 punten. Seoel zakte 0,4 procent en de Australische S&P/ASX200-index 1 procent. De beurs van Hongkong wist een verlies van meer dan een procent om te keren in een winst van 1,4 procent, vooral dankzij vastgoedaandelen en steenkoolproducenten. De beurs van Taiwan won 1,4 procent en Singapore 1,55 procent.

De Japanse producent van consumentenelektronica Panasonic liet weten voor het lopende boekjaar een verlies te verwachten van 195 miljard yen. In 2008/2009 eindigde de groep al 379 miljard yen in het rood. Het aandeel verloor 7,6 procent.

Ook de financiële groep Mizuho Financial kwam met slecht nieuws. De bank leed in het afgelopen boekjaar een verlies van 588,8 miljard yen. Mizuho wil tot 800 miljard yen ophalen via de verkoop van aandelen en preferente effecten. Het aandeel ging 3,8 procent lager. Sectorgenoot Mitsubishi UFJ verloor 3,4 procent.

De yen verstevigde tegenover de Amerikaanse dollar en dat woog op exportgerichte bedrijven. De maker van digitiale camera's Canon zakte 4,8 procent, Fujifilm 5,2 procent en de elektronicagroep Sony gaf 5,8 procent prijs.

De snelle verspreiding van de Mexicaanse griep ondersteunde bedrijven die bij de bestrijding ervan betrokken zijn. Zo won Chugai Pharmaceutical, dat het geneesmiddel Tamiflu in Japan verdeelt via een partnerschap met Roche, 4,6 procent. Onder de producenten van grondstoffen voor medische maskers ging Unitika 18,5 procent hoger en Fujibo Holdings 30,3 procent.

India

De Indiase beurzen waren maandag een buitenbeentje. Beleggers reageerden euforisch op de overwinning van de regerende Congrespartij. De nieuwe regering zal het dankzij de goede score wellicht zonder de steun van de communisten kunnen doen, wat haar meer ademruimte kan geven om economische hervormingen door te voeren. Voorts zorgt het aanblijven van premier Singh ook voor politieke stabiliteit.

De handel werd kort na de opening een eerste keer stilgelegd. Toen bij de hervatting, twee uur later, de klim zich doorzette, trad een automatische stop in werking voor de rest van de handelsdag. De Sensex stond toen 17,3 procent hoger.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud