Advertentie
Advertentie

Indices op Wall Street hoger weekeinde in

(tijd-nieuwslijn) - Op Wall Street zijn de belangrijkste aandelengraadmeters hoger het weekeinde ingegaan. Geruststellende woorden van Federal Reserve-voorzitter Alan Greenspan met betrekking tot de stijgende olieprijzen vonden vruchtbare bodem op de dag dat voor het eerst USD 55 voor een vat ruwe olie moest worden neergelegd.

De prijs voor een vat West-Texas Intermediate steeg tussentijds naar een recordhoogte van USD 55, om te sluiten op USD 54,93. Greenspan zei tijdens een bijeenkomst van de National Italian American Foundation dat de stijgende kosten van geimporteerde olie de economische groei in de Verenigde Staten in 2004 met 0,75% drukken. Om er aan toe te voegen dat het effect tijdens de oliecrises in de jaren zeventig veel groter was.

Uit gegevens van het Amerikaanse Commerce Department kwam naar voren dat de detailhandelsverkopen vorige maand met 1,5% zijn gestegen, waar een toename van 0,7% werd voorzien. De stijging was de grootste in zes maanden. Exclusief de autoverkopen was sprake van een plus van 0,6%, tegen een verwachte stijging van 0,3%.

Minder goed nieuws was afkomstig van de Universiteit van Michigan, waarvan de sentimentsindex in oktober onverwacht hard daalde. De graadmeter viel terug van 94,2 tot 87,5. Economen hielden rekening met een indexcijfer van 94. Ook de New York Fed Manufacturing-index voor de maand oktober viel tegen.

De Dow Jones sloot desondanks 0,4% hoger op 9.933,38 punten. De Nasdaq Composite en de S&P500 klommen beide met 0,45%, naar respectievelijk 1.911,50 en 1.108,20. De tienjarige Amerikaanse T-bond viel met 9/32 terug naar 99-23/32, bij een rendement van 4,03%. De dollar daalde eerder op de dag naar het laagste punt in zeven maanden ten opzichte van de euro; de Europese eenheidsmunt noteerde aan het einde van de sessie 0,7% hoger op USD 1,2474.

Binnen de Dow Jones sloten 25 fondsen in de plus, waarbij American Express 1,5% aandikte tot USD 52,50. Procter & Gamble steeg met 1,4% naar USD 53,69 en Home Depot klom 1,3% tot USD 39,81. American International Group was ook vrijdag nog de gebeten hond na de aanval van openbaar aanklager Eliot Spitzer op een aantal grote verzekeraars, en moest 3,6% terug tot USD 57,85. In totaal eindigden zes hoofdfondsen in de min.

Pfizer verloor 2,0% tot USD 28,50; het farmaceutisch bedrijf meldde dat het gebruik van zijn pijnbestrijder Bextra in de eerste twee weken een grotere reactie op de huid heeft dan andere medicijnen in dezelfde familie. Eerder haalde sectorgenoot Merck & Co. Vioxx van de schappen, vanwege de mogelijk schadelijke gevolgen bij gebruik langer dan achttien maanden. Het aandeel Merck won 1,0% tot USD 30,50.

Sprint meldde te verwachten dat de winst per aandeel over het derde kwartaal exclusief bijzondere baten en lasten hoger uitkomt dan de gemiddelde analistenverwachting van USD 0,21. In het tweede kwartaal behaalde de op twee na grootste telefoonmaatschappij van de VS een winst van USD 0,16 per aandeel. Sprint stelde tevens een impairmentlast te nemen op de waarde van zijn activa voor vaste telefoonlijnen, en 700 banen te schrappen. Het aandeel werd 1,9% hoger gezet op USD 20,68.

Sun Microsystems eindigde onveranderd. De producent van servers rapporteerde donderdagavond voor het eerste kwartaal van het boekjaar 2003/04 een winst exclusief bijzondere items van USD 13 miljoen, tegen een verlies van USD 259 miljoen een jaar eerder. Bear Stearns verhoogde in een reactie het advies tot peer perform.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud