Inflatiespook schrikt Wall Street af

(tijd-nieuwslijn) - Op Wall Street zijn de toonaangevende aandelenindices dinsdag lager de dag uitgegaan. Noch een dalende olieprijs, noch meevallende bedrijfscijfers konden een glimlach toveren op de gezichten van beleggers. Wederom waarde het inflatiespook rond op de beurzen in New York.

Een uur voor de start van de handel werd bekend dat de zogeheten index voor producentenprijzen in september met 1,9% was gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Economen hadden een stijging van 1,1% verwacht. De sterke toename was vooral het gevolg van de olieprijsstijging in de afgelopen maand.

Zorgwekkender was echter de toename van de kerninflatie - de geldontwaarding exclusief voeding en energie. Deze nam toe met 0,3%, waar economen een stijging van 0,2% hadden becijferd. Deze onderliggende inflatiedruk wordt door de markt gevreesd, omdat het de Federal Reserve er toe kan bewegen zijn stringente rentebeleid van stelselmatige verhogen voorlopig voort te zetten.

Op de olietermijnmarkt in New York daalde de olieprijs met 3,0% tot USD 62,44 per vat. Maandag stuwde de tropische storm Wilma de olieprijs nog op. Inmiddels heeft de storm de status verkregen van orkaan, de twaalfde van het seizoen waardoor het oude record uit 1969 is geevenaard. Toch ontspande men op de olietermijnmarkt, omdat het er op lijkt dat Wilma het olierijke gebied in de Golf van Mexico links laat liggen en noordwaarts trekt richting Florida.

De Dow Jones-index verloor 0,6% op 10.285,26. De brede S&P 500 eindigde 1,0% lager op 1.178,15 punten en de Nasdaq Composite daalde 0,7% tot 2.056,00. De tienjarige Amerikaanse T-bond steeg 5/32 tot 97-04/32, bij een effectief rendement van 4,50%. De euro stond 0,5% lager op USD 1,1958.

De Dow telde slechts zeven winnaars. Lijstaanvoerder was 3M, maker van onder meer de Post-It memo's. Het bedrijf maakte in het afgelopen kwartaal meer winst, dan analisten hadden verwacht. Daarnaast stelde 3M dat de winst in het gehele jaar aan de bovenkant van de eerder afgegeven verwachting uit zal komen. 3M klom 3,1% tot USD 74,71.

De nummer twee positie werd ingenomen door Hewlett-Packard (+1,3%), gevolgd door Intel. 's Werelds grootste chipfabrikant zou nabeurs kwartaalresultaten bekendmaken. Het aandeel Intel steeg tijdensbeurs nog met 1,1% naar USD 23,72. IBM volgde met eveneens een stijging van 1,1% tot USD 83,48. Het IT-bedrijf maakte maandag nabeurs al een winst bekend die hoger uitkwam, dan analisten hadden verwacht.

De blue chip-index herbergde drieentwintig verliezers. Helemaal onderin stond Exxon Mobil (-4,35%), dat de olieprijs volgde. Altria (-3,3%) en General Motors (-3,2%) moesten ook flink terrein prijsgeven, nadat ze maandag nog fier bovenaan stonden. Bovendien kreeg General Motors een adviesverlaging te verwerken. Merrill Lynch verlaagde het advies van neutral naar sell.

United Technologies daalde ook. Gek genoeg leverde het aandeel van de maker van onder meer Otis-liften 2,3% in tot USD 49,95. United Technologies had voorbeurs nog een hoger dan verwachte winst bekendgemaakt en de winstverwachting voor de rest van het jaar verhoogd.

Johnson & Johnson, producent van onder meer contactlenzen, pleisters en huidverzorgingsproducten, maakte ook cijfers bekend. Het bedrijf zag een iets hoger dan verwachte winst uit de bus rollen. Het aandeel eindigde nagenoeg onveranderd op USD 62,97.

Tot slot de financieel dienstverleners Merrill Lynch en Wells Fargo. Merrill zag de winst per aandeel in het afgelopen kwartaal uitkomen op USD 1,40, ruim boven de analistenverwachting. Desondanks wist Merrill maar 0,2% te winnen tot USD 61,21. Ook de cijfers van Wells Fargo kwamen boven de prognoses uit. Het aandeel daalde echter 0,4% tot USD 58,90.

(c) BETTEN BEURSMEDIA NEWS (tel: +31 20 710 1756; fax: +31 20 710 1875)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud