ISM-index VS zet Europese beurzen op verlies

Lloyds Banking wint fors ondanks tegenvallende resultaten (Foto Bloomberg) ©BLOOMBERG

De Europese beurzen zijn woensdag met verlies geëindigd. Toch leken de Europese beurzen kort na de middag voor de weg omhoog te kiezen, maar tegenvallende macrocijfers uit de VS, en dan vooral een niet voorziene daling van het ondernemersvertrouwen in de dienstensector, gooiden roet in het eten.

(tijd) - De Stoxx50 eindigde met een verlies van 0,7 procent op 2.307,27 punten. De Eurostoxx50 ging 1 procent lager tot 2.643,13 punten. De nationale indexen eindigden met verliezen rond 0,5 procent.

Energiewaarden waren bij de sectoren die het meeste terrein verloren. De olieaandelen stonden onder door een zwakke olieprijs. Banken en verzekeraars wonnen dan weer terrein door goed onthaalde resultaten.

De Franse bank Société Générale zag de winst in het tweede kwartaal halveren, als gevolg van afschrijvingen en hogere voorzieningen voor slechte leningen. De winst kwam wel hoger uit dan analisten hadden verwacht. De bank stelt in staat te zijn gebleven om de effecten van de financiële en economische crisis te absorberen. Het aandeel steeg 5,8 procent tot 49,22 euro.

De Franse verzekeraar Axa heeft over het eerste halfjaar van 2009 weer winst geboekt, na in de tweede jaarhelft van 2008 voor 1,254 miljard euro in het rood te zijn gedoken. De nettowinst bedraagt 1,323 miljard euro. Dat is 39 procent minder dan een jaar eerder, maar hoger dan de 801 miljoen euro die analisten gemiddeld hadden verwacht. Axa won 1,7 procent tot 15,57 euro.

Minder goed nieuws was er bij Swiss Re. De Zwitserse herverzekeraar leed in het tweede kwartaal van 2009 onverwacht verlies als gevolg van afschrijvingen op risicovolle financiële producten. Swiss Re verloor 1,2 procent tot 47,98 Zwitserse frank.

De Britse groep Lloyds Banking kwam ook met een onaangename verrassing. Lloyds Banking, dat in januari HBOS overnam, leed over het eerste halfjaar een verlies van 3,1 miljard pond tengevolge van massale afschrijvingen op bedrijfskredieten en hypotheekleningen. Toch reageerde het aandeel positief, met een klim van liefst 10,6 procent tot 93,20 pence. Beleggers reageerden daarmee waarschijnlijk op de aankondiging dat Lloyds, na de ruimer dan voorspelde inspanningen het afgelopen halfjaar, vanaf nu minder geld zal moeten opzij zetten om zich in te dekken tegen wanbetalingen op allerlei kredieten.

Bierbrouwer Carlsberg koerste hoger ondanks een verlaging van de omzetverwachting. Het bedrijf slaagde erin het afgelopen kwartaal 37 procent meer winst te boeken. De algemene verzwakking van de biermarkt werd ruimschoots gecompenseerd door de kostenbesparingen die werden gerealiseerd bij het vorig jaar overgenomen Scottish & Newcastle. Die cijfers werden beloond met een winst van 5,1 procent tot 388,00 Deense kroon.

Beursuitbater Deutsche Boerse moest flink lager. Het aandeel zakte 7,1 procent tot 53,20 euro. Europa's grootste beurs naar marktwaarde meldde dat de winst tijdens het tweede kwartaal daalde door lagere inkomsten uit aandelen- en derivatenhandel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud