Advertentie

Japan eindigt week met verlies

(tijd-nieuwslijn) - De beurs van Tokio sloot vrijdag fors lager. De vastgoedaandelen verloren terrein omdat verwacht wordt dat het nulrentebeleid van de Japanse centrale bank op zijn laatste benen loopt. De markt leed ook onder het gegeven dat buitenlandse beleggers voor de achtste opeenvolgende dag meer Japanse aandelen verkochten dan kochten.

Vooral dat laatste overschaduwde het weinig verrassende bericht voorbeurs dat de Japanse economie in het vierde kwartaal 5 keer sneller groeide dan de VS dankzij een stijgende uitvoer en een verdubbeling van de groei van de consumentenuitgaven.

De Nikkei225 zakte 2,1% tot 15.713,45 punten bij 199 dalers, 20 stijgers en 6 onveranderde aandelen. De brede Topix zakte 1,6% tot 1.605,33 punten. Op weekbasis zakte de Nikkei 3,4% en de Topix 3,3%.

Mitsubishi Estate, de op een na grootste vastgoedontwikkelaar van het land, donderde 5,1% lager tot JPY 2.325. Mitsui Fudosan, de grootste vastgoedontwikkelaar, speelde 5,1% kwijt tot JPY 2.240. Waarnemers verwachten dat de Japanse centrale bank in de lente stopt met liquiditeiten in de markt te pompen en in de herfst de rente zal optrekken.

Sony zakte 3% tot JPY 5.490 na een adviesverlaging door Merrill Lynch. Andere technologie-aandelen boekten eerst winst, maar speelden die kwijt in de middagsessie. De maker van testapparatuur voor geheugenchips Advantest eindigde 2,8% lager op JPY 13.410 en Toshiba verloor 1,3% tot EUR 678. De aandelen stegen aanvankelijk respectievelijk tot 1,7% en 2,2%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud