Advertentie
Advertentie

Japanse bankaandelen krijgen klappen

Een man wandelt voorbij een kantoor van Sumitomo Mitsui Financial Group - Foto Reuters ©REUTERS

Op de beurs van Tokio is de Nikkei na een volatiele sessie licht hoger gesloten. De bankaandelen, die een ware koersexplosie ondergingen op Wall Street, kregen wel klappen. Sumitomo Mitsui Financial Group, Japans derde grootste bank, waarschuwde voor een fors jaarverlies en kondigde een kapitaalverhoging aan.

(tijd) - De Nikkei sloot 0,5 procent hoger op 8.964,11 punten. Op weekbasis ging de index 2,4 procent vooruit na vijf positieve sessies op rij.

De beursdag begon goed in Tokio, in navolging van de stevige rally van de bankaandelen op Wall Street. Daar reageerden beleggers dolenthousiast op een onverwacht sterk eerste kwartaal van grootbank Wells Fargo. Tokio leek maar even te kunnen gaan profiteren van dat positieve sentiment, want tijdens beurstijd vergalde Sumitomo Mitsui Financial Group de sfeer.

De derde bank van Japan waarschuwde voor een jaarverlies van 390 miljard yen (2,9 miljard euro) en kondigde een kapitaalverhoging van 800 miljard yen (6 miljard euro) aan. Sumitomo kreunt onder de verliezen op de aandelenportefeuille, en het toenemende aantal kredietverliezen. De handel in het aandeel van de bank was het grootste deel van de handelsdag opgeschort, maar bij de slotbel stond een verlies van 13,8 procent op 3.110 yen op het bord.

'Deze winstwaarschuwing is een stuk erger dan de markt verwacht had', stipte een analist van Credit Suisse aan. 'Bij de andere grote Japanse bankgroepen mogen gelijkaardige verliezen verwacht worden.' De markt dacht er hetzelfde over en stuurde sectorgenoot Mizuho Financial Group bijna 10 procent de dieperik in. Mitsubishi UFJ Financial Group kon het verlies beperken tot 1 procent.

Ook de notulen van de jongste centralebankvergadering wogen op de markt. De Bank of Japan merkt op dat 'de economische omstandigheden danig verslechterd zijn, en wellicht nog een tijdlang zullen achteruitgaan door de dalende export, de verzwakkende binnenlandse vraag, en de strakke kredietvoorwaarden.'

De cyclische waarden bleven niettemin profiteren van het nieuwe Japanse stimuleringsplan dat donderdag werd aangekondigd. Sony steeg 4,2 procent, Canon deed er 2,9 procent bij en Panasonic won ruim 3 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud