Japanse beurs vreest Alcoa-toestanden

©BLOOMBERG NEWS

De vrees dat de Japanse ondernemingen, in navolging van Alcoa gisteravond, slechte eerstekwartaalresultaten zullen publiceren, duwde de Nikkei vanochtend flink lager. Die vrees werd al bevestigd door slechter dan verwachte cijfers van de producent van siliconenwafers Shin-Etsu.

(tijd) - De Nikkei ging de dag uit met een verlies van 2,7 procent tot 8.595,01 punten. De bredere Topix verloor 2,1 procent tot 815,26 punten.

'Wie erop speculeerde dat de slechte bedrijfsresultaten al in de koersen verrekend zaten, zou wel eens raar kunnen opkijken', klinkt het bij een handelaar. 'Beleggers die hoge waarderingen en de verwachte dip in bedrijfsresultaten hebben genegeerd, dumpen nu aandelen van bedrijven met zwakke fundamenten.'

Shin-Etsu, 's werelds grootste producent van siliconenwafers voor de chipindustrie, dook 5,4 procent lager. Het bedrijf kwam naar buiten met een nettowinst die 20 procent lager uitkwam dan verwacht. Het bedrijf wijt de zwakke prestatie aan de wereldwijde economische vertraging.

Ook andere bedrijven kwamen met onheilspellende berichten over hun resultaten. Daiwa, het tweede grootste handelshuis van Japan, liet weten dat door afwaarderingen op zijn aandelenportefeuille het resultaat over 2008 negatief zal uitkomen. Het aandeel verloor 6 procent. Grotere broer Nomura Holdings verloor 1,4 procent.

Ook bij televisieproducent Sharp zit er mogelijk slecht resultatennieuws aan te komen. Het aandeel kreeg een tik van 6,1 procent nadat het bedrijf liet weten dat het vandaag voorlopige cijfers zal publiceren. Dat zou in de loop van de namiddag moeten gebeuren. Sharp kwam vorige maand al met een winstwaarschuwing, en beleggers verwachten dat de voorlopige cijfers nog slechter zullen zijn dan het toen vooropgestelde nettoverlies van 100 miljard yen.

De laatste in de reeks ontgoochelende bedrijfsresultaten is Kobe Steel, dat gisteren naar buiten kwam met het eerste jaarverlies in zeven jaar tijd als gevolg van teruggevallen verkopen van metalen en bouwmateriaal. Het aandeel werd 4,9 procent teruggezet.

De olie-explorateur Inpex begint last te krijgen van de aanhoudende daling van de olieprijs. In de VS ging de prijs van een vat West Texas Intermediate voor de vierde dag op rij lager. Dat is de langste verliesreeks sinds begin februari. Inpex verloor 3,4 procent, concurrent Japan Petroleum Exploration zakte 4,8 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud