Macro duwt Wall Street kopje-onder

©BLOOMBERG NEWS

Wall Street sloot vrijdag voor de derde dag op rij in het rood. De Brusselse beurs keek eerder op de dag, net als het gros van de Europese beurzen, tegen een klein verlies aan. Fortis zorgde in Brussel voor flink wat animo na de strategische update, ook het telecomduo Mobistar en Telenet sloot stevig hoger na uitspraken van de financieel directeur van France Télécom.

(tijd) - De beurzen in New York hadden last van enkele zwakke economische indicatoren, zoals tegenvallende huizenverkopen en een daling van de bestellingen voor duurzame goederen. De Dow Jones sloot 0,4 procent lager, Nasdaq moest 0,8 procent inleveren. Een reeks beursintroducties en een overnamedeal voor Sara Lee zorgden eerder op de dag voor tegengewicht, maar de pessimisten haalden de bovenhand.

De Nasdaq tekende voor het grootste verlies, door de koersval van Blackberry-fabrikant Research In Motion (RIM). De verwachtingen voor de cijfers van het bedrijf waren na de verdubbeling van de koers erg hoog gespannen. De winstprognoses van de Canadese groep bleven iets onder de verwachtingen van analisten.

Europa

In Europa vielen kleine verliezen op te tekenen. Dat gold ook voor Brussel. De Bel20 verliest 0,2 procent. De EuroStoxx50 staat 0,2 procent lager. Bij de nationale beurzen loopt Londen, dankzij zijn grote gewicht aan oliegroepen, voorop met een winst van 0,5 procent. Parijs en Frankfurt verliezen 0,3 procent, Amsterdam gaat 0,7 procent lager.

In Brussel houden vooral KBC en AB InBev de Bel20 aan de grond. KBC verlengt de werkzekerheidsgarantie voor zijn personeel tot eind 2011. Dat staat in de nieuwe cao's die de groep met de vakbonden heeft afgesloten.

Fortis trok 2,6 procent aan. De verzekeraar plant vanaf 2010 (winst boekjaar 2009) weer een jaarlijks dividend in contanten uit te keren van 40 tot 50 procent van de nettowinst van zijn verzekeringsactiviteiten.

Fortis beschikt over ongeveer 1,3 miljard euro beschikbaar kapitaal. Dat komt overeen met het beschikbare kasgeld en het totale vermogen aangepast voor illiquide activa en aangegane investeringsverplichtingen. De groep is van oordeel dat haar huidige kapitaalniveaus in de huidige omstandigheden ‘passend’ zijn. ‘De huidige kapitalisatie, een solvabiliteitsniveau van 229 procent van het wettelijk minimum, overstijgt die van de concurrentie’, luidt het.

Fortis zal zijn huidige activiteitenportefeuille stroomlijnen. De beursgenoteerde verzekeraar wil dat alle activiteiten op termijn: een kritische omvang kunnen bereiken, een ‘waardevolle’ bijdrage leveren aan de verzekeringswinsten van Fortis en rendementen genereren die de kosten van het eigen vermogen overstijgen. Fortis zal alleen overnames overwegen ‘die aan deze criteria voldoen en waar ze concurrentievoordeel uit kan halen.

Mobistar won 3,6 procent. Gervais Pellissier, de financieel directeur van de moedergroep France Telecom, verklaarde dat hij ruimte ziet voor consolidatie op de Belgische markt, maar dat een mobiele deal minder logisch is dan in Zwitserland waar Orange samenspant met rivaal Sunrise. In ons land is er geen haast aangezien Mobistars marges groter zijn dan die van Orange UK en de concurrentie in België minder sterk is dan in Zwitserland. Het aandeel Telenet noteert ook 2,6 procent hoger. Mobistar en Telenet zijn in het verleden al vaker aan elkaar gekoppeld.

Sebastien Rousseau

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud