Macrocijfers VS halen Europa net niet onderuit

Het tegenvallende Michigan Sentiment volstond niet om Europa in de rode cijfers te duwen.

(tijd) De toonaangevende indices gingen met lichte winsten de week uit. Beleggers blijven echter onzeker over de richting die de economie in de VS, nog steeds Europa's belangrijkste handelspartner, uitgaat.

De euro verloor terrein tegenover de dollar. 1 euro wordt 0,5 procent goedkoper tot 1,3228 dollar. De olieprijs toont voor het eerst deze week weer een opwaartse tendens, en meteen een fikse: plus 2 procent tot 63,79 dollar voor een vat Brent-olie.

De DJ Stoxx50 won 0,1 procent tot 3.616,10. De DJ Eurostoxx50 noteerde nagenoeg vlak op 4.019,89 punten (+0,03 procent). De Euronext100 steeg eveneens licht: plus 0,1 procent tot 932,77 punten.

De Europese mijnwaarden stonden onder druk nu Merryl Lynch zijn advies voor de sector verlaagt tot neutral. De sector van de financiele diensten kreeg van Citigroup eveneens een adviesverlaging van positive tot neutral mee.

Behalve de adviesverlaging voor de mijnsector kregen ook de grootste aandelen een adviesverlaging mee. BHP Billiton, Rio Tinto en Xstrata moeten het voorlopig stellen met de rating 'neutral'. De reden daarvoor is de dalende vraag naar grondstoffen.

BHP Billiton, het grootste mijnbedrijf ter wereld, ging 2,8 procent achteruit tot 945 pence. Rio Tinto, derde in de sector, moest 1,9 procent prijs geven tot 2.754 pence. De twee mijngiganten waren meteen ook de grootste dalers in de Stoxx50.

De financials lijken voorlopig niet te fel te lijden onder de adviesverlaging door Citigroup. De voorbije week stond de sector van de financiele diensten in de kijker met mooie winsten in het spoor van opbeurende vooruitblikken van de Britse Royal Bank of Scotland en het Belgische KBC. Barclays leidde de winnaars in de Stoxx50 met een winst van 3,3 procent. Royal Bank of Scotland ging nog eens 1,1 procent hoger tot 1.975 pence. Deutsche Bank verloor wel licht en stond 0,1 procent lager op 99,18 euro.

De tabaksaandelen moesten zich na een topdag gisteren neerleggen bij winstnemingen. Gisteren nam overnamenieuws rond de Britse groep Gallaher, maker van het merk Benson&Hedges, de tabakswaarden wereldwijd op sleeptouw. Vandaag noteerde Gallaher 1,5 procent lager op 1.172 pence. British American Tobacco ging toch 0,6 procent hoger tot 1.463 pence, terwijl Imperial Tobacco een verlies van 1,4 procent moest toestaan tot 2.049 pence.

Kim Evenepoel

Roel Verrycken

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud