Advertentie

Malaise op Europese beurzen houdt aan

Een trader in Frankfurt (Foto Bloomberg) ©BLOOMBERG NEWS

De malaise op de Europese beurzen blijft maar aanslepen. Woensdag maakten de belangrijkste indexen al voor de tiende keer in elf sessies een duik. De bankaandelen konden zich wel licht herpakken. De technologiesector kreeg steun van een fors besparingsplan bij netwerkspecialist Ericsson en een beter dan verwacht kwartaalrapport van informaticadienstengroep IBM.

Financials duwen Europese beurzen kopje-onder (tijd) - De Stoxx50 sloot 1 procent lager, de EuroStoxx50 verloor 0,6 procent. Een positieve opening op Wall Street, dat dinsdag een dreun van meer dan 4 procent kreeg, deed de Europese beurzen in de namiddaghandel even proeven van winst. Maar in het laatste handelsuur haalden de pessimisten opnieuw de bovenhand.

De banksector eiste opnieuw heel wat aandacht op, maar kon toch nog eens winnen. In Londen zette Barclays zijn calvarietocht wel verder. Het aandeel kreeg opnieuw een klap van 9,3 procent, na eerder op de dag een duik van meer dan 25 procent te hebben gemaakt. Barclays verloor al meer dan de helft van zijn beurswaarde. Beleggers vrezen dat de Britse bank zal moeten worden genationaliseerd om ze overeind te houden. De aandeelhouders zouden in dergelijk scenario mogelijk met lege handen achterblijven.

De Franse bank Societe Generale verbaasde dan weer in positieve zin. In 2008 boekte SocGen een winst van ongeveer 2 miljard euro, in het vierde kwartaal zou de bank break-even moeten draaien. Bovendien pompt de Franse overheid nog eens 1,7 miljard euro in Société Générale (SocGen). Het is daarmee de eerste Franse bank die van de tweede ronde overheidssteun gebruik maakt. De Franse president Nicolas Sarkozy maakte gisteren bekend dat de overheid nog eens 10,5 miljard euro uittrekt voor de steun aan Franse banken. Bij de eerste ronde overheidsinjecties in de herfst van 2008 ontving SocGen al eens 1,7 miljard euro. Het aandeel sprong ruim 10 procent hoger.

Ook netwerkspecialist Ericsson steeg meer dan 10 procent. De grootste producent van draadloze netwerken ter wereld legde beleggers een bevredigend kwartaalrapport voor en gaat meer dan 5.000 banen schrappen om kosten te besparen. Ook informaticadienstengroep IBM stutte het sentiment met een beter dan verwachte kwartaalupdate. IBM wist de winst op peil te houden, ook al viel de omzet terug.

PDG

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud