Mijnbouwers wegen zwaar op indexen

Negatieve vooruitzichten voor de mijnbouwwaarden en bezorgdheid over de aanhoudende klim van de olieprijzen maakten dat de Europese beurzen vandaag voor de eerste keer in vier dagen met verlies eindigden. Vooral de grondstoffenwaarden, die de afgelopen dagen flink waren gestegen, moesten het ontgelden.

(tijd) - De DJ Stoxx600 sloot 2,1 procent lager en kende daarmee de grootste terugval sinds het dieptepunt werd bereikt in maart. De DJ Stoxx50 sloot de dag 1,9 procent lager af op 3.241,76 punten. In Parijs verloor de CAC40 1,7 procent, terwijl de Duitse DAX 1,7 procent lager sloot op. De Londense FTSE100-index behoorde met een daling van 2,9 procent tot de grootste verliezer.

De forse terugval in Londen was vooral te wijten aan de zwakke prestatie van de vele grondstoffenwaarden op die beurs. Volgens analisten van Morgan Stanley zijn mijnbouwwaaren overgewaardeerd na hun forse klim sinds begin dit jaar. Het beurshuis stelt zelfs een correctie met 10 tot 20 procent in het vooruitzicht.

Dat BHP Billiton, ‘s werelds grootste mijnbouwgroep en Anglo American- het nummer twee in de sector - respectievelijk 7,9 en 6,2 procent verloren op 2.023 en 3.453 pence hoeft dan ook niet te verbazen. Andere grote verliezer was ERN, een Kazachse producent van onder meer ijzererts en aluminium. De groep kreeg een tik van 7,2 procent op 1.424 pence nadat ze had aangekondigd 900 miljoen dollar te investeren in een spoorweg in China.

Toch bleven de verliezen in Londen niet alleen beperkt tot de mijnbouwsector. Yell, de uitgever van bedrijvengidsen, donderde 26,3 procent lager tot 154 pence na een winstwaarschuwing.

Dure olie

De andere Europese beurzen hadden vooral te lijden onder sombere vooruizichten voor de Duitse economie en de aanhoudende klim van de olieprijzen, die gisteren nog maar eens een nieuwe piek bereikten.

De dure olie woog vooral op de aandelen uit de luchtvaartsector. Air-France KLM, Europa’s grootste luchtvaartgroep, ging 4,9 procent lager tot 19,33 euro. De goedkopevluchtenmaatschappij Ryanair verloor in Dublin 5,3 procent op 2.785 euro.

De bankwaarden beleefden dan weer een rotdag nadat het analisten van het beurshuis Oppenheimer voorspeld dat de sector tussen nu en eind 2009 nog ruim 180 miljard dollar aan bijkomende waardeverminderingen zal moeten boeken.

In Frankrijk verloor Société Générale 3,4 procent op 68,09 euro, terwjil Crédit Agricole met 1,8 procent achteruitging tot 18,84 euro. In Londen kreeg Barclays een verlies te verwerken van 1,8 procent op 405,5 pence.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud