Mobistar profiteert van fusiekoorts

Euronext Brussel is er niet in geslaagd de week met winst te besluiten. Ook elders in Europa gingen de indexen in het rood. Na het sterke beursherstel sinds begin maart, lijkt de geest uit de fles. Mobistar en Telenet genoten van fusiespeculatie, terwijl Fortis hoger eindigde nadat het beloofde volgend jaar een dividend uit te keren. Staalkoordproducent Bekaert stond fors onder druk, net als de industriële waarden elders in Europa.

(tijd) - Mobistar was een opvallende stijger in de Bel20 met een winst van 3,6 procent tot 47,82 euro. Gervais Pellissier, de financieel directeur van moedergroep France Telecom, verklaarde dat hij ruimte ziet voor consolidatie op de Belgische markt.

Toch vindt hij een 'mobiele deal' minder logisch dan in Zwitserland. Daar spant Orange samen met rivaal Sunrise. In ons land is er geen haast bij, aangezien de marges van Mobistar groter zijn dan die van Orange UK en de concurrentie in België minder sterk is dan in Zwitserland.

Ook het aandeel Telenet sloot 2,6 procent hoger op 17,80 euro. Mobistar en Telenet werden in het verleden al vaker aan elkaar gekoppeld. Recent breidde Telenet nog zijn MVNO-akkoord uit met Mobistar, waardoor het voor zijn gsm-product gebruik kan maken van de zendmasten de operator. Mobistar maakt op zijn beurt gebruik van het glasvezelnetwerk van Telenet om zijn transmissienetwerk te verbeteren.

Een andere winnaar was Fortis, het aandeel trok 2,6 procent hoger tot 3,10 euro. De verzekeringsholding gaf vrijdagochtend een strategische update waaruit bleek dat Fortis in 2010 weer winst wil uitkeren aan de aandeelhouders. De holding plant vanaf volgend jaar (winst boekjaar 2009) een jaarlijks dividend in contanten van 40 tot 50 procent van de nettowinst uit verzekeringsactiviteiten.

Verder wil Fortis de huidige activiteitenportefeuille stroomlijnen, zodat alle activiteiten op termijn een kritische omvang kunnen bereiken. De holding beschikt over ongeveer 1,3 miljard euro beschikbare cash, maar overweegt enkel overnames die aan het bovenstaand criterium voldoen en waaruit ze concurrentievoordeel kan halen. Analisten zagen geen reden om hun advies te verhogen.

De farmagroep UCB (+0,4% tot 29,83 euro) zat lang in de verliezende hoek maar kon met een kleine winst sluiten. UCB zou volgens meerdere bronnen betrokken zijn bij de overnamesoap rond Solvay, maar zou zelf geen bod op de hele farmadivisie plannen. Donderdag noemde The Wall Street Journal UCB reeds als één van de geïnteresseerden in de farmatak van Solvay. Analisten wezen er gisteren op dat UCB voor een overnamebod een kapitaalverhoging zou moeten doorvoeren.

De hoofdrolspeler in de soap, Solvay, zakte 1,5 procent tot 74,73 euro. Solvay won gisteren wel 2,4 procent, met dank aan de jongste overnamegeruchten. In hetzelfde artikel in The Wall Street Journal dook het Amerikaanse Abbot Laboratories, partner van Solvay voor de ontwikkeling van middelen tegen cholesterol, weer op als kandidaat-overnemer. Abbott zou 5 miljard euro veil hebben voor de afdeling van Solvay. Persagentschap Bloomberg bericht dan weer dat Nycomed, nog een gegadigde voor de farmadivisie, overweegt zijn bod op Solvay Pharma te verhogen. Nycomed bood eerder tussen 4 en 4,5 miljard euro voor de divisie. Bloomberg citeert anonieme bronnen.

Aan de onderkant van de tabellen stond staalkoordproducent Bekaert. Het aandeel verloor 4,4 procent tot 90,89 euro, zonder specifiek bedrijfsnieuws. Ook elders in Europa kregen de industriële waarden er van langs.

Op de brede markt was Metris bij de sterke stijgers. Metris schreef er 1,9 procent bij tot 5,42 euro. De Japanse technologiegroep Nikon heeft na de derde biedronde 95,04 procent van de Leuvense meettechnologiespecialist in handen. Dat blijkt uit een financiële advertentie van het bedrijf. Dit betekent dat Nikon een uitrookbod kan lanceren, waarna Metris vanaf 19 oktober van de beurs verdwijnt.

Het aandeel Deceuninck en de inschrijvingsrechten op nieuwe aandelen die sinds woensdag apart noteren verloren fors terrein. Het voorkeurrecht verloor ruim 15 procent tot 1,41 euro, het gewone aandeel Deceuninck 7 procent tot 1,47 euro. Donderdag zakte de pvc-profielenfabrikant Deceuninck al ruim 13 procent na de spectaculaire rally van het aandeel een dag eerder. Die koersexplosie was vreemd aangezien de kapitaalverhoging gebeurt tegen een korting, en er een forse winstverwatering plaatsvindt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud